«Мінували шляхи відходу ворога»: як українська розвідка нищила окупантів на Харківщині

14.03.2023 10:47 Суспільство

Боєць підрозділу «Спартан» розповів, як вони з побратимами знищують логістичні вузли та артилерійські розрахунки противника на сході України, а також про деокупацію Харківської області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Східне оперативно-територіальне об'єднання НГУ.

Гвардієць з позивним «М@ск@ль» служить у рядах Нацгвардії вже три роки. Нині він – розвідник, працює в одній із бойових груп. А за відсутності командира – очолює її. З початку бойових дій військовий пройшов ряд гарячих точок, зокрема брав участь у звільненні Руської Лозової, що на Дергачівщині.

Як розповів сам гвардієць, у Руській Лозовій спільно зі спецпідрозділом «Кракен» вони проводили стабілізаційні заходи для повного звільнення населеного пункту.

 Підрозділ "Спартан", Нацгвардія

«Дуже складна ситуація була на Дементіївці, там ми зазнали певних втрат. Проте задача, яка була поставлена вищим керівництвом, була виконана. Я евакуював звідти за один день 17 поранених. На щастя, всі вижили. Як водія моя кар'єра там була завершена», – згадує він.

Згодом військовий перепідписав контракт і став головним сержантом. А наступною бойовою задачею для нього став Майорський напрямок, де він пробув місяць.

«Робили так, щоб навіть у себе в тилу ворог не почувався безпечно. Ми влаштовували засідки на шляху їхнього переміщення по окупованій території, знищували живу силу та техніку ворога, руйнували шляхи сполучення в тилу», – розповідає «М@ск@ль».

Що стосується Бахмутського напрямку – там бійці підрозділу «Спартан», в якому, власне, і служить військовий, займалися саме деморалізацією противника. Зокрема, знищували їх у місцях ротації особового складу. Це дуже впливало на ворога, адже вони бачили, що у нібито безпечній зоні вони втрачають своїх військових.

Підрозділ "Спартан, Бахмут

Підрозділ, де воює «М@ск@ль», окрім наземної розвідки, також займається аеророзвідкою. Гвардійці виявляють цілі, передають їхні координати артилеристам, а ті вже їх знищують.

«Коли противник відступив трішки далі від Харкова, ми знаходили місця, де дислокувалася російська артилерія. Здійснювали вилазки в тил противника, мінували шляхи відходу ворога. Коли його підтискали наші підрозділи, він відступав і натрапляв на вже підготовлені нами «сюрпризи», – ділиться він.

А також, що у Бахмуті найчастіше доводиться працювати проти піхоти. Згадав військовий і про нові зустрічі старих «знайомих» на інших напрямках.

«Одна з російських бригад стояла проти нас біля Харкова, на Дементіївці, на Прудянці, потім перемістилася на Майорськ, і ми знову з ними зустрілися вже тут, у приватному секторі Бахмута».  

Оборона Бахмута, підрозділ "Спартан"

Військовий вважає, що не варто недооцінювати ворога. Оскільки він використовує не лише слабко навчених мобілізованих, які в багатьох випадках працюють без зв’язку і без належної розвідки.

«Вагнери» вже більш підготовлені. Їх готувала «стара гвардія» ПВК, яка пройшла Донбас та Сирію. Вони обіймають посади командирів відділень, взводів для цих «мобіків» та «зеків». Наше щастя, що вони не мають достатньо часу на формування їхньої живучості. Відбувається природний відбір тих, хто має кращі бойові інстинкти. Останні наші бої в Бахмуті були саме зі штатними російськими військовими, які знають, що таке тактика, як правильно наступати, що робити. Це правда, що у них дуже багато втрат, але, на жаль, втрати є й у нас. Є таке, що за один будинок у приватному секторі може йти бій приблизно півтора-два тижні», – пояснює «М@ск@ль».

Також він високо оцінив бойові якості штурмової гвинтівки UAR-15 калібру 5,56 мм, якою озброєний його підрозділ. Каже, що спочатку дещо остерігався можливого дефіциту набоїв та складнішого процесу обслуговування, проте інтенсивна вогнева практика продемонструвала – ці побоювання виявилися марними. Проте все ж таки радить брати із собою більше боєкомплекту, бо на позиціях, зокрема, ворожих, такі набої не знайти.

Нагадаємо, у Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися. А також, де можна записати до «Гвардії Наступу».

Нагадаємо також, нещодавно у Харківській області на одному з полігонів пройшли навчання добровольців в умовах, наближених до бойових.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Владислава Ткаченко