«Гвардія Наступу»: які бригади воюватимуть на Харківщині

02.03.2023 10:51 Суспільство
Нещодавно Міністерство внутрішніх справ оголосило про створення «Гвардії Наступу», бійці якої братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій, зокрема і Харківської області. Кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен громадянин може сам обрати, в яку бригаду вступити.

Про кожну бригаду розповість «Слобідський край» з посиланням на офіційний сайт Гвардії Наступу. 

Вона складається з восьми бригад: «Спартан», «Червона калина», «Лють», «Сталевий кордон», «Азов», «Буревій», «Кара-Даг» та «Рубіж».

3-ТЯ БРИГАДА ОПЕРАТИВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ІМЕНІ ПОЛКОВНИКА ПЕТРА БОБОЧАНА (3017) НГУ «СПАРТАН»

  • Поєднані духом наступу

На початку повномасштабної війни бійці бригади збили дозвуковий штурмовик СУ-25 і затримали пілота, який здійснював обстріли Харкова. Гвардійці брали участь у звільненні Малої Рогані, а також у харківському контрнаступі зі звільнення Харківщини з окупації.

«Із перших хвилин повномасштабного вторгнення гвардійці бригади на різних напрямках не давали противнику прорватися до міста Харкова, зупиняючи у боях групи ворога та знищуючи російську техніку. До складу бригади увійшли досвідчені артилерійські підрозділи», – йдеться в дописі.

З 2014 року 3-тя бригада оперативного призначення бере участь в антитерористичній операції та операції Обʼєднаних сил. Основними гарячими точками стали Дебальцеве, Кримське, Маріуполь і Попасна.

Бригада "Спартан"

Читайте також: «Воїн – це той, хто має в собі рішучість»: гвардієць «Дід» про мотивацію на передовій

14-ТА БРИГАДА ОПЕРАТИВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ІМЕНІ ІВАНА БОГУНА (3028) НГУ «ЧЕРВОНА КАЛИНА»

  • Червоне полум’я наступу!

У 2014 році бійці підрозділу запобігли створенню псевдореспубліки «ХНР». Тоді спецпризначенці здійснили блискучу спецоперацію: звільнили Харківську ОДА та змогли знешкодити сепаратистів без жодного пострілу.

«Під час повномасштабного вторгнення підрозділ був залучений до оборони столиці. Його бійці спільно із ЗСУ звільнили понад 20 населених пунктів Київщини, розбили колони ворожої техніки та зрівняли із землею позиції окупантів», – зазначаєтсья в описі бригади.

Після звільнення столичного регіону гвардійці 8-го полку НГУ продовжили обороняти Україну вже на східних рубежах, де й донині воюють у найгарячіших точках.

Бригада "Червона калина"

ОБ’ЄДНАНА ШТУРМОВА БРИГАДА НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ «ЛЮТЬ»

  • Перетвори свою лють на зброю!

«Унікальний воєнізований підрозділ поліції нового зразка. Його бійці – вольові та вмотивовані патріоти, які виконували бойові завдання на Київщині, Запорізькому, Харківському, Херсонському й Донецькому напрямках», – ідеться в описі бригади.

Бригада «Лють» – це два штурмові полки, батальйон особливого призначення, артилерійський полк і рота спеціальних операцій. Їх арсенал містить бронетехніку, артилерійське, зенітне, протитанкове, а також снайперське озброєння. 

До завдань бригади належать проведення штурмових дій, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп і незаконних збройних формувань ворога, аеророзвідка, виявлення позицій противника та їх знищення.

Бригада "Лють"

15-Й МОБІЛЬНИЙ ПРИКОРДОННИЙ ЗАГІН ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ «СТАЛЕВИЙ КОРДОН»

  • Перші на кордоні, перші у наступі!

Його створено як прикордонний підрозділ нового зразка. Структура, система управління та навчання побудовані таким чином, що враховують саме ті виклики, які стоять перед Україною зараз. До складу підрозділу ввійшли воїни, які протистояли окупантам на кордоні, обороняли «Азовсталь», билися на Лиманському та Бахмутському напрямках. 

Для виконання завдань мобільний прикордонний загін має на озброєнні протитанкові та артилерійські розрахунки, групи аеророзвідки та розрахунки ПЗРК.

Бригада "Сталевий Кордон"

БРИГАДА НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ «АЗОВ»

  • Незламні, нескорені, неспинні!

Окремий загін спеціального призначення «Азов» у 2014 році був створений як добровольчий батальйон та увійшов до складу Національної гвардії України. 

«Азов» звільняв Маріуполь у червні 2014 року, брав участь у боях під Іловайськом, обороняв Маріуполь із кінця серпня 2014 року, здійснював наступ на Широкине в лютому 2015 року та виконував завдання в зоні проведення ATO (пізніше ООС). Окрім цього, силами підрозділу було успішно проведено Павлопіль-Широкінську операцію у 2015 році, а також виконано низку бойових завдань у районі Світлодарської дуги.

Під час повномасштабного вторгнення в Україну «Азов» став осередком оборони Маріуполя і героїчно утримував комбінат «Азовсталь».

Бригада "Азов"

1-ША ПРЕЗИДЕНТСЬКА БРИГАДА ОПЕРАТИВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ІМЕНІ ГЕТЬМАНА ПЕТРА ДОРОШЕНКА (3027) НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ «БУРЕВІЙ»

  • Окупанте, буря насувається!

Бригада брала участь у боях проти російських окупантів у лютому – березні 2022 року під час оборони Києва, у районі населених пунктів Мощун, Горенка та Гостомель, а також у боях під Лисичанськом у червні та липні 2022 року. Наразі бійці бригади воюють на передовій східного напрямку.

23 серпня 2017 року Указом Президента України № 232/2017, ураховуючи бойові заслуги, мужність, зразкове виконання покладених завдань та високий професіоналізм особового складу, бригаді присвоєне почесне звання «Президентська імені гетьмана Петра Дорошенка».

Бригада "Буревій"

15-ТА БРИГАДА ОПЕРАТИВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ІМЕНІ ГЕРОЯ УКРАЇНИ ЛЕЙТЕНАНТА БОГДАНА ЗАВАДИ (3029) НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ «КАРА-ДАГ»

  • Піднімемо прапор над Кримом!

«Із перших годин повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ на територію України особовий склад полку виконував бойові завдання, обороняв населені пункти Мелітополь, Токмак, Кам’янське, Мала Токмачка», – розповіли в Гвардії Наступу.

Завдяки своєчасному прибуттю підрозділів полку в район виконання бойових завдань 24-27 лютого 2022 року вдалося зупинити наступ переважаючих сил ворога на напрямку Василівка-Запоріжжя та Токмак-Оріхів.

25 березня 2020 року Указом Президента України, враховуючи бойові заслуги мужність, високий професіоналізм та зразкове виконання поставлених завдань особовим складом, 9-му полку оперативного призначення НГУ присвоєно ім’я Героя України лейтенанта Богдана Завади.

Бригада "Кара-Даг"

4-ТА БРИГАДА ОПЕРАТИВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ІМЕНІ ГЕРОЯ УКРАЇНИ СЕРЖАНТА СЕРГІЯ МИХАЛЬЧУКА (3018) НГУ «РУБІЖ»

  • Повернемо законні рубежі країни!

Бригада була створена у 2015 році як підрозділ нового зразка. Її бійці виконували завдання в районі Станиці Луганської, у Маріуполі та на першій лінії оборони в районі Світлодарської дуги. З вересня 2019 року по травень 2020 року безпосередньо протистояли агресорові на Світлодарській дузі, зокрема звинуваченому в терористичних актах формуванню «Сомалі».

24 лютого 2022 року група бригади першою прийняла бій з елітними російськими десантниками в районі аеропорту «Антонов» у Гостомелі. Разом з іншими силовиками вона змогла нейтралізувати декілька гелікоптерів і близько роти противника. Як зазначили в самій Гвардії, це відіграло ключову роль в обороні столиці.

Бригада "Рубіж"

Нагадаємо, у Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися. Станом на 10 лютого в Україні близько 7 тисяч людей оформили заяви на вступ до «Гвардії Наступу». 

Записатися до підрозділів можна у 10 Центрах надання адміністративних послуг Харківської області, а саме:

  • Харків, проспект Архітектора Альошина, 11;
  • Харків, вулиця Чернишевська, 55;
  • Харків, Гімназійна набережна, 26;
  • Мерефа, вулиця Культури, 2б;
  • Богодухів, вулиця  Молодіжна, 2;
  • Краснокутськ, вулиця Миру, 127;
  • Лозова, вулиця Грушевського, 2;
  • Первомайський, проспект Незалежності, 1;
  • Красноград, вулиця Більовська, 94;
  • Зміїв, вулиця Адміністративна, 16.
Автор: Владислава Ткаченко