Мобільна аптека в селі: нові можливості для жителів Харківщини

16.08.2023 10:20 Суспільство
Фото: agroter.com.ua Фото: agroter.com.ua

Уряд ухвалив постанову, якою дозволив створювати мобільні аптечні пункти. Вони будуть працювати тільки у сільській місцевості або на прифронтових територіях та в зонах надзвичайних ситуацій.

4 серпня уряд ухвалив постанову, якою дозволив створювати мобільні аптечні пункти. Це можуть робити суб’єкти господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Мобільні аптеки зможуть функціонувати лише в сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Також на період воєнного стану мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та в зонах надзвичайних ситуацій. Вони будуть функціонувати як транспортний засіб тих, хто має ліцензію на торгівлю лікарськими засобами вроздріб.

МОЗ не визначає кількість та потребу в мобільних аптечних пунктах. Ліцензіати з роздрібної торгівлі лікарськими засобами самостійно визначатимуть потребу та відповідно розподілятимуть потужності. Міністерство лише надає механізм для здійснення такої торгівлі та закликає аптечні мережі долучитися до ініціативи спрощення доступу населення до лікарських засобів.

 Вимоги до мобільних аптечних пунктів

У мобільній аптеці має бути водій та не менше одного фармацевтичного працівника, який безпосередньо відпускатиме лікарські засоби. Наявність завідувача не є обов’язковою, на відміну від стаціонарного аптечного пункту.

Автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «Мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до ліцензіата.

Транспортний засіб повинен містити достатню кількість площ для належного зберігання та реалізації лікарських засобів, медичних виробів, розміщення касового апарата, холодильного обладнання. Також обов’язковою вимогою є наявність холодильного обладнання та пристроїв реєстрації і здійснення контролю за температурою та відносною вологістю повітря.

Також авто має бути обладнане місцем для санітарної обробки рук.

Відомості про автомобільні транспортні засоби, що використовуються як мобільні аптеки, повинні бути внесені до ліцензійного реєстру. Також володар ліцензії зобов’язаний подати до Держлікслужби та органу місцевого самоврядування повідомлення про маршрут мобільного аптечного пункту, який повинен містити інформацію про пункт відправлення та кінцевий пункт призначення, в тому числі пункти завантаження/розвантаження та місце стоянки транспортного засобу. 

Які ліки продаватимуть

Мобільні аптеки можуть відпускати лікарські засоби за рецептом та без нього, а асортимент визначатиме ліцензіат. Усі рецептурні препарати відпускатимуться тільки за рецептом – як паперовим, так і електронним.

Також мобільні аптеки відпускатимуть лікарські засоби за програмою «Доступні ліки».

У мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Харківській області всі аптеки продаватимуть рецептурні ліки лише за е-рецептом.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек

Теги: