У Харківській області всі аптеки продаватимуть рецептурні ліки лише за е-рецептом

22.03.2023 16:51 Суспільство

До 31 березня аптеки та медичні заклади Харківської області мають підготуватися до відпуску рецептурних ліків за е-рецептом. 

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу ХОВА, вже цієї весни відпуск усіх рецептурних засобів в Україні почне здійснюватися за електронним рецептом.

У Департаменті охорони здоров'я Харківської обласної військової адміністрації розповіли, що таким способом відповідно до євроінтеграційних процесів забезпечується контроль за відпуском рецептурних ліків в аптеках, а також оптимізується процес призначення ліків, який стає більш прозорим та ефективним.

Для того щоб пацієнт міг безперешкодно отримати е-рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці, керівники медичних та аптечних закладів мають завчасно до 31 березня подбати про підключення до національної електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 

«На сьогодні понад 1,1 тис. медичних та понад 1,2 тис. аптечних закладів Харківщини вже працюють в електронній системі охорони здоровʼя», – підкреслили в Департаменті охорони здоров'я ХОВА.

Нагадаємо, у Харківській області через війну спостерігається брак медиків. Багато лікарів та представників молодшого медичного персоналу виїхали за межі області. Наразі на деокупованих територіях працюють міжнародні бригади лікарів, а також медики з Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Нагадаємо, в умовах воєнного стану жителі Харківської області можуть отримувати «Доступні ліки» як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Якщо ви змушені були змінити місце проживання або втратили зв’язок з лікарем, з яким було підписано декларацію, звернутися за рецептом на «доступні ліки» можна до будь-якого іншого лікаря «первинки» (педіатр/терапевт, сімейний лікар). Укладати нову декларацію необов’язково.

Нагадаємо також, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Харківській області було знищено 269 медичних об’єктів. У бюджеті на 2023 рік передбачені кошти на відновлення медицини в Харківській області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко