На Харківщині планують реалізувати нові проєкти з безбар’єрності

02.05.2023 11:52 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

1 травня в Харківській області затвердили план заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Ухвалений документ передбачає створення безбар’єрного простору в Харківській області за кількома основними напрямками: суспільна та громадянська, освітня, інформаційна, фізична та цифрова безбар’єрність.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію пресслужби Харківської ОВА.

«Безбар’єрність – це не просто про комфортне життя для людей будь-якого віку, статі та стану здоров'я, а іноді й про життя та розвиток узагалі. Мільйони українців, серед яких маломобільні люди, молодь, жінки, люди літнього віку, люди з інвалідністю, через численні бар'єри не можуть реалізувати себе, а в деяких випадках навіть забезпечити власні базові потреби», – зазначають у ХОВА.

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов говорить, що під час повномасштабного вторгнення впровадження безбар’єрності стало ще більш вагомим. Так, цього року запрацював мобільний ЦНАП у громадах, які постраждали в результаті збройної агресії рф.

«Війна поставила багато нових викликів. Люди або залишилися без житла, або змушені були покинути свої домівки. Ветерани, які отримали травми та поранення, мають пристосовуватися до нового життя. Багато людей, особливо дітей, потребують психологічної реабілітації. Для жителів Харківщини отримання всіх необхідних послуг має бути повністю доступним та безперешкодним. Тому ми працюємо 24/7, щоб подолати всі виклики війни», – сказав Олег Синєгубов.

Минулого року в регіоні запрацював мобільний інклюзивно-ресурсний центр. Він уже здійснив виїзди в Пересічне, Вільшани, Високий та Південне Харківського району. Фахівці проводили корекційно-розвиткову роботу з дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку.

А також проходили семінари для психологів, учителів-логопедів. Зараз на базі цього мобільного центру створюється навчальний клас для проведення педагогічної практики для студентів з організації навчання дітей та учнів, що мають особливості розвитку.

Для подолання освітніх бар'єрів, які виникли через війну, на Харківщину від різних міжнародних організацій дітям та вчителям надійшло понад 10 тисяч девайсів для дистанційного навчання. Їх доставили на деокуповані території, де існують проблеми з доступом до освітнього процесу через відсутність необхідного технічного обладнання.

«Впродовж наступних двох років Харківська ОВА в межах заходів зі створення безбар’єрного простору реалізовуватиме проєкти з обладнання укриттів закладів охорони здоров'я Wi-Fi покриттям. Планується створити системи реабілітаційної допомоги військовослужбовцям та ветеранам, а також забезпечити осіб з особливими освітніми потребами допоміжними засобами навчання, спеціальними підручниками, посібниками, зокрема надрукованими шрифтом Брайля. Крім того, проводитиметься інформаційно-просвітницька кампанія «Україна без бар’єрів» та багато іншого», – зазначають у військовій адміністрації.

Нагадаємо, у селах Гракове, Степове та Мосьпанове Чугуївського району завершують відновлення електромереж.

Також ми писали, як в умовах війни зменшити освітні витрати на Харківщині.

А також, як відбувається перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор: Ксенія Карпенко