На Харківщині порахували диких тварин

11.03.2024 16:50 Суспільство
Козулі біля годівниці/ фото: Північно-Східне міжрегіональне УЛМГ Козулі біля годівниці/ фото: Північно-Східне міжрегіональне УЛМГ

У мисливських господарствах Харківщини підрахували диких тварин. Такий облік проводять щорічно протягом січня-лютого всі користувачі мисливських угідь. Його мета – вивчення сучасного стану популяцій мисливських тварин та планування проведення різноманітних біотехнічних заходів.

 

Як розповіли кореспондентці медіа «Слобідський край» у Північно-Східному міжрегіональному УЛМГ, облікові роботи проводились із дотриманням заборон та обмежень, установлених на період дії воєнного стану. 

За інформацією Північно-Східного міжрегіонального УЛМГ, 25 мисливських угідь загальною площею 899,1 тисячі гектарів (54,9 % від наданих у користування мисливських угідь області) знаходяться в зоні активних бойових дій і зазнали різного ступеня впливу, з них 23 мисливські угіддя площею 842,5 тисячі гектарів (50,8 %  від наданих у користування мисливських угідь області) перебували в окупації і частково залишаються до цього часу. Повністю відсутній зв’язок із чотирма користувачами мисливських угідь. До 14 мисливських угідь доступ вільний і збитків їм не заподіяно.

Для об’єктивного відображення результатів обліку чисельності мисливських тварин залучались працівники Управління, державної лісової охорони, представники Держпродспоживслужби, Департаменту захисту довкілля та природокористування, екологічної інспекції та представники громадськості (за згодою).

Облік тварин проводили різними методами: за допомогою фото- та відеопасток, через спостереження на підгодівельних майданчиках та в місцях зимових скупчень тварин, а також анкетно-опитовим методом.

Дикі кабани/ фото: Північно-Східне регіональне УЛМГ

Близько 1630 кабанів нарахували у мисливських угіддях/ фото: Північно-Східне міжрегіональне УЛМГ

Загалом, нині в угіддях Харківщини налічується: 10985 копитних, у тому числі 39 лосів, 450 оленів благородних, 431 олень плямистий, 14 ланей, 8421 козуля, 1630 кабанів;
1193344  хутрових, у тому числі 820077 зайців, 3854 лисиці, 1189 єнотовидних собак, 42 шакали, 140 вовків;
60207 основних немігруючих птахів – 19957 фазанів та 40250 сірих куріпок.

Лисиця/ фото: Північно-Східне регіональне УЛМГ

У лісах Харківщини налічується 3854 лисиці/ фото: Північно-Східне міжрегіональне УЛМГ

Для регулювання чисельності хижаків та з метою запобігання сказу на території п’яти районів Харківщини проведені відповідні заходи.

Ми писали, що у мисливських угіддях харківської філії Слобожанського лісового офісу «Гутянське лісове господарство»  протягом зимових місяців підгодовують тварин.