Відновлення лісів Харківщини: скільки і які дерева висадять цієї весни

08.03.2024 13:50 Суспільство
Садити молодий ліс почнуть найближчими днями/фото: Слобожанський лісовий офіс Садити молодий ліс почнуть найближчими днями/фото: Слобожанський лісовий офіс

Цьогоріч під час весняної лісокультурної кампанії у харківських філіях Слобожанського лісового офісу планують висадити близько 2 мільйонів сіянців лісових культур. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, через високу мінну загрозу та забруднення вибухонебезпечними предметами, висаджувати лісові насадження будуть тільки на безпечних ділянках.

 «На Харківщині висаджуємо сосну звичайну, додаючи листяні породи – дуб звичайний, березу, липу, ясен. Також розбавляємо й плодовими та кісточковими деревами та кущами – яблунею, грушею та калиною, – зазначила Лілія Гнатенко.

Відмова від монокультур допоможе не лише створити у майбутньому стійкі та якісні продуктивні ліси, а й сприятиме підтримці біорізноманіття в регіоні. 

Сіянці/фото: Слобожанський лісовий офіс

Сіянці готують до садіння на лісокультурних площах/фото: Слобожанський лісовий офіс

До весняного відтворення лісів лісівники підготувалися заздалегідь. У власних теплицях виростили посадковий матеріал. Зараз викопують сіянці та готують їх до садіння на лісокультурних площах.

За сприятливих погодних умов висаджувати молодий ліс на Харківщині  почнуть найближчими днями.

У 2023 році лісогосподарські філії Харківської області висадили понад 5,2 мільйона сіянців листяних та хвойних порід. Також у минулому році році площа лісових пожеж зменшилася у 122 рази.

Автор: Надія Янінович