На ринки Харківської області чекають перевірки

15.02.2022 16:38 Суспільство
Найближчим часом на всі ринки Харківської області чекають перевірки, про це повідомив «Слобідському краю» в. о. начальника Держпродспоживслужби Олександр Овчаренко.

Ринки Харкова та територіальних громад області будуть перевірені на чистоту в торговельних павільйонах, регулярне проведення прибирання та дезінфекції торгових місць, столів, ваг. Перевіряючі органи особливу увагу приділятимуть боротьбі з гризунами, вивезенню та знищенню непридатної для реалізації продукції, утилізації сміття, перевірці щодо дотримання певної відстані між торговими павільйонами та сміттєзбірниками. Окрім цього, ретельно перевірятимуть наявність висновків ветеринарно-санітарної лабораторії на харчові продукти, що реалізуються на ринках.

За словами Олександра Овчаренка, наскільки успішними будуть результати проходження таких заходів, прогнозувати важко, враховуючи, що раніше всі лабораторії, які працюють на ринках Харківської області, отримали зауваження під час перевірки. Найпоширенішим недоліком у роботі лабораторій стала відсутність товарно-транспортних накладних, які б допомогли відстежити шлях до постачальника продуктів. Також викликала нарікання відсутність у багатьох продавців лабораторних висновків щодо безпечності харчових продуктів. Адміністрація ринків безпосередньо відповідає за якість реалізованої продукції, бо не має права брати збір за торговельне місце на ринку та надавати місце для торгівлі без висновку лабораторії ветсанекспертизи.

У Харківській Держпродспоживслужбі зазначають, що перевірки ринків пройдуть лише після завершення переатестації співробітників лабораторій, яка вже розпочалася. Це надасть змогу ринкам Харківщини попередньо опрацювати проблемні питання і пройти перевірки без зауважень.