На старті опалювального сезону: тарифи без підвищення та умови отримання субсидії

20.10.2022 10:55 Суспільство
В Уряді обіцяють, що тарифи на газ, опалення, електроенергію цього сезону не підвищуватимуться, а житлові субсидії будуть виплачуватися в повному обсязі. Окрім того, коло осіб, які можуть претендувати на допомогу від держави – розширено. Допомогу від держави на сплату комунальних послуг в опалювальному сезоні 2022–2023 років отримають і понад 210 тисяч сімей з Харківщини.

Достатня кількість енергоресурсів

Під час засідання Уряду 12 жовтня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що, незважаючи на всі намагання ворога знищити об’єкти критичної інфраструктури, наразі українська енергосистема функціонує в нормальному режимі. Очільник Кабміну зауважив, що закінчення підготовки до осінньо-зимового періоду наразі завдання номер один, і вкотре попередив громадян, що ця зима – один з найскладніших опалювальних сезонів в історії України. Щоб пройти його максимально стабільно, Кабмін щодня вів і веде підготовку. Серед напрямів роботи: накопичення енергоресурсів, відновлення пошкодженої військами рф критичної інфраструктури та антикризове реагування, насамперед на ймовірні атаки ворога.

«Зараз у наших підземних газосховищах маємо майже 14 мільярдів кубів газу, – повідомив глава Уряду. – Розраховуємо також на додаткові об’єми імпортного газу від наших партнерів. Про це говорили зі США, Великою Британією, Норвегією. Стосовно вугілля: накопичили близько 2 мільйонів тонн. До старту опалювального сезону будемо заповнювати всі наявні в Україні склади».

Додатковим ресурсом цього опалювального сезону, за словами Шмигаля, стане деревина. На неї обласним військовим адміністраціям уже виділено 562 мільйони гривень субвенцій. Насамперед мова йде про прилеглі до бойових дій регіони.

Також, за даними очільника Кабміну, ресурсу атомних станцій має вистачити для забезпечення держави електроенергією. Водночас Прем’єр зазначив, що Україна зможе в разі потреби звернутися по допомогу до Європи завдяки інтеграції в її енергосистему.

«Завдяки роботі наших АЕС маємо достатній ресурс для забезпечення країни електроенергією. Водночас інтеграція до європейської енергосистеми ENTSO-E дозволяє Україні в разі потреби отримати допомогу від європейських партнерів», – сказав Денис Шмигаль.

Також Україна і західні партнери продовжують наголошувати на важливості демілітаризації Запорізької атомної електростанції. Прем’єр-міністр розповів, що із ЗАЕС Україна зможе забезпечити себе електрикою та навіть експортувати її до Європи.

«Без ЗАЕС енергосистема України в зимовий період працюватиме з максимальним навантаженням. Але кожен із нас може зробити свій внесок в енергетичну стійкість держави», – підкреслив Денис Шмигаль.

Попри достатню кількість енергоресурсів для проходження цієї осені та зими, очільник Уряду закликав максимально їх економити, особливо у вечірні години.

«Мова йде не про те, щоб сидіти в темряві. Необхідно лише зменшити використання найбільш енергомістких приладів. Мінімізуйте використання електроплит, електрочайників, електроінструментів, обігрівачів та кондиціонерів, духовок та прасок, мікрохвильових печей, кавоварок, пральних і посудомийних машин», – сказав Денис Шмигаль. Прем’єр-міністр подякував тим українцям, хто це вже робить, адже завдяки їх відповідальності споживання електроенергії зменшилося в середньому на 10 %.

Глава Уряду говорить, що не хоче прикрашати дійсність – ця зима буде важкою, тому просить родини запастися по можливості необхідними базовими речами: теплим одягом, свічками, ліхтариками, батарейками. Це важливо підготувати на випадок, якщо внаслідок масованих ракетних обстрілів зникне світло чи тепло. Денис Шмигаль зауважив, що російські терористи будуть намагатися використовувати холод як свою зброю.

«У їхній хворій уяві українці, які сидять декілька годин без світла, – це і є перемога. Вони думають, що так змусять нас капітулювати. Цього не буде», – запевнив Прем’єр-міністр.

Хто зможе отримати субсидії

Кабмін ухвалив рішення щодо розширення кола осіб, які матимуть право на житлові субсидії. Зміни внесли з урахуванням економічного та воєнного стану в країні. Допомогу від держави на сплату комунальних послуг в опалювальному сезоні 2022–2023 років отримають і понад 210 тисяч сімей з Харківщини. Тепер на субсидії можуть розраховувати громадяни, які мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуто шляхом успадкування, а також ті, хто має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась у період дії воєнного стану. Також право на пільгу мають українці, які через військову агресію рф вимушено виїхали за межі батьківщини. Раніше житлова субсидія не призначалася тим людям, які перебували за кордоном понад 60 днів.

Скористатися допомогою від держави на сплату комунальних послуг також можуть ті, хто має заборгованість з «комуналки», що утворилася у період дії воєнного стану. Субсидію зможуть отримати і внутрішньо переміщені особи, подавши необхідні документи. Під час розрахунку розміру субсидії не враховуватимуть допомогу на проживання ВПО, а також допомогу громадських та благодійних організацій.

«На цей рік і на наступний у нас запланована програма з виплат пільг та субсидій. Цьогоріч субсидії автоматично призначатимуть тим, хто їх уже отримував», – наголосила міністерка соцполітики Оксана Жолнович.

За її словами, наявних у держави коштів буде достатньо, щоб покрити цей сезон. Також міністерка зауважила, що, незважаючи на те, що згідно з вересневою постановою Кабміну повноваження з призначення та проведення фінансування виплат субсидій і пільг передані Пенсійному фонду, сьогодні за призначенням субсидії можна звертатися, як і раніше, у ЦНАПи, а також оформлювати їх через посадових осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад та органи соціального захисту населення. Документи на нарахування субсидії можна надсилати поштою, або в електронній формі через офіційний сайт Мінсоцполітики, через єдиний вебпортал електронних послуг. Передача повноважень до Пенсійного фонду відбуватиметься поетапно: передбачається, що Фонд почне виплачувати призначені органами соціального захисту субсидії та пільги вже з 1 жовтня, а з 1 грудня він буде і призначати, і виплачувати їх.

Що стосується деокупованих територій Харківської області: в Ізюмському та Куп’янському районах є чотири управління соцзахисту населення. Водночас наразі частково відновили роботу тільки Ізюмське міське та районне управління. Щодо відновлення Куп’янських районного та міського – заходи тривають. Виплати мешканцям деокупованих районів будуть проводитися через банківські установи.

До слова, перевірити призначення житлової субсидії тепер можна онлайн – в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій. Пошук здійснюється за адресою домогосподарства. Доступною є інформація про те, чи призначена субсидія, а також – термін, на який її призначено, суми щомісячних нарахувань і дані про те, де саме міститься особова справа. Інформація в цьому реєстрі оновлюється один раз на місяць, на початку поточного місяця з’являються дані за попередній.

 

 

Автор: Наталя Федоренко