Національне прощання з пластиком: в Україні заборонили пакетики

03.06.2021 10:15 Суспільство
Цього тижня Верховна Рада ухвалила закон, який обмежує обіг пластикових пакетів. Спочатку – в магазинах. Протягом найближчих дев’яти місяців торговим мережам треба відмовитись від трьох видів пластику.

Україна поступово прощається з пластиком. 1 червня Верховна Рада ухвалила закон, що обмежує обіг пластикових пакетів на території України. Згідно з документом, поступово заборонять продаж і безкоштовне розповсюдження трьох видів пластику в роздрібних магазинах, аптеках, ресторанах, кафе та інших закладах громадського харчування та надання послуг.

Відповідний законопроєкт № 2051-1 підтримали 297 народних депутатів. «Цей закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій», – ідеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Скільки заробляють жителі Харківської області

Заборона стосується поширення надтонких пластикових пакетів, а також тонких та оксорозкладних пластикових пакетів. Водночас дозволяється поширення і використання біорозкладних пластикових пакетів і надтонких, що призначаються для упакування риби, м’яса, сипучих продуктів та льоду.

Заборони набудуть чинності не одразу, торговим мережам дали час для адаптації. Так, заборона на безоплатне поширення тонких пакетів (до 50 мікрометрів) набуде чинності через дев’ять місяців після ухвалення закону. Заборона на оксорозкладні пластикові пакети почне діяти з 2022 року, а на біорозкладні й надтонкі, які є первинною упаковкою для риби, м’яса, льоду й сипучих продуктів, – узагалі з 2023 року.

Читайте також: Екологи для громад і моніторинг смітників з космосу: у Харкові уклали меморандуми про захист довкілля

«Оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети насправді є бомбою уповільненої дії. Оскільки їх виготовляють з використанням оксодомішок. Такі домішки допомагають пакету розкладатися на мікропластик, який легко потрапляє в довкілля і воду й тим самим становить велику загрозу для здоров’я людини», – пояснили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Сам закон набуде чинності через півроку після його підписання.

За зазначений час магазини, супермаркети, ресторани, кафе й аптеки мають повністю перейти на безпечніші для довкілля й здоров’я людей альтернативи: пакети й сумки багаторазового використання, паперові пакети, біорозкладні пакети. Водночас з набуттям чинності заборон підприємства мають утилізувати всі пакети, які потрапили під заборону, але залишилися в обігу. Інакше їх очікує штраф від 1,7 до 3,4 тисячі гривень, за повторне порушення – 3,4–8,5 тисячі гривень.

Автор: Тамара Кіч