Екологи для громад і моніторинг смітників з космосу: у Харкові уклали меморандуми про захист довкілля

18.05.2021 17:20 Суспільство
Громадськість, влада і бізнес об’єднуються заради захисту довкілля Харківської області. Спільні кроки прописали в меморандумах про співробітництво, укладених сьогодні, 18 травня.

18 травня голова Харківської обласної ради Артур Товмасян підписав меморандуми про співробітництво з керівником Державної екологічної інспекції України Андрієм Мальованим та ректором Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександром Бондарем.

– Наш регіон – один із флагманів національної промисловості. Водночас тут проводиться інтенсивна сільськогосподарська діяльність. У комплексі все це впливає на довкілля. Тож необхідно впроваджувати природоохоронні та відновлювальні заходи, постійно підтримувати широку інформаційну кампанію серед населення, у навчальних закладах і на підприємствах. Для цього потрібна координація дій органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, співробітництво з профільними установами та організаціями, – сказав Артур Товмасян.

Він також нагадав, що в грудні 2020 року Харківська обласна рада схвалила комплексну Програму охорони навколишнього середовища на найближчі сім років, де визначені пріоритетні напрями та завдання. Програма передбачає співпрацю з науковими установами та державними органами. 

Читайте також: Артур Товмасян очолив Асоціацію органів місцевого самоврядування Харківщини

Як зазначив керівник Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, найбільшу увагу слід приділити оперативному реагуванню на засмічення територій, незаконній вирубці лісу, а також нагляду за якістю пального. Він також акцентував увагу, що підписаний меморандум об’єднає всі органи влади, місцевого самоврядування, громади у питаннях захисту екології.

– Це чи не перший у країні меморандум. Він є результатом попередніх напрацювань, які були зроблені разом з харківськими колегами під час мого візиту до регіону. Ми готувались до цієї події протягом кількох місяців. Усі пропозиції, які включені до меморандуму, є виваженими та ретельно підготовленими. Я впевнений, що цей документ буде реалізований і дасть позитивний результат для Слобожанщини, – підкреслив Андрій Мальований.

Зокрема, у меморандумі йдеться, що співпраця обласної ради з Державною екологічною інспекцією України сприятиме зменшенню негативного впливу процесів урбанізації довкілля, зниженню рівня забруднення навколишнього середовища, упорядкуванню водних об’єктів, збереженню водного басейну, підвищенню показників озеленення та територій зелених насаджень загального користування, вдосконаленню чинної нормативно-правової бази з питань охорони навколишнього середовища. Також діяльність має сприяти оперативному реагуванню на несанкціоновані сміттєзвалища та інші порушення законодавства про охорону навколишнього середовища, підвищенню участі органів державної влади та місцевого самоврядування у прийнятті екологічно значущих управлінських рішень та соціально-екологічному розвитку громади тощо.

Читайте також: Жителі Краснокутщини можуть допомогти громаді виграти 500 тисяч гривень на парк

Є також можливість проводити космічний моніторинг звалищ. Про це розповів ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар. Так, за результатами спостережень, в Україні за минулий рік було виявлено 23 тисячі несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів.

– Окрім того, у рамках меморандуму діяльність буде зосереджена і на підготовці кваліфікованих кадрів в екологічній сфері. Ми можемо запропонувати підготовку екологів і готові розробити екологічні програми, які стосуються не лише поводження з відходами, але і загальних екологічних програмних документів для громад. Тому що, на скільки я знаю, в громадах не вистачає кваліфікованих спеціалістів, які б приймали ефективні рішення. Ми працюватимемо над програмами разом з фахівцями наукових установ Харківщини. Наші напрацювання дадуть реальний позитивний результат для регіону, – сказав Олександр Бондар.

Він також зазначив, що незабаром буде створено на державному рівні спільно з іноземними партнерами спеціальний центр, який координуватиме і фінансуватиме найсучасніші інноваційні розробки у сфері екології.

Читайте також: Мереф’янська громада може виграти півмільйона гривень на музей просто неба

Загалом договір про співпрацю між обласною радою та Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління підписано з метою розвитку партнерства «громадськість – влада – бізнес» на місцевому рівні та забезпечення до 2027 року соціальних та екологічних стандартів безпечного проживання населення, впровадження екологічної складової в стратегічні документи розвитку громад.

Також діяльність буде направлена на впровадження кращих практик і технологій з охорони навколишнього середовища, підвищення кваліфікації представників органу державної влади та місцевого самоврядування. Окрім того, спільна робота сприятиме екологічній освіті, гласності та вільному доступу для одержання і поширення інформації про якість навколишнього середовища та здоров’я людей, про заходи щодо оздоровлення довкілля.

– Хочу висловити подяку за співпрацю. Переконаний, об’єднавши наші зусилля, ми отримаємо реальні можливості позитивно впливати на стан екології в регіоні та своєчасно попереджати виникнення ситуацій, що несуть загрозу природі та природним багатствам Слобожанщини, – зауважив Артур Товмасян.