Науковий тріумф

Promo
23.05.2024 11:07 Суспільство

Щороку Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України проводить Всеукраїнський конкурс «Молодий вчений року», обираючи найкращих науковців закладів вищої освіти (по одному переможцю у кожній зі ста номінацій за чотирма блоками), чиї вагомі досягнення сприяють динамічному розвитку і популяризації молодіжної та академічної науки в освітньому й інноваційному середовищі.

Не став винятком і цей рік.

Вісімнадцятого травня з нагоди Дня науки у Будинку вчених Національної академії наук України (м. Київ) відбулася урочиста церемонія нагородження пам’ятними статуетками цьогорічних переможців, яких щиро привітали радниця – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник; президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт; голова організаційного комітету конкурсу Анна Гакман, а також керівники інших державних і громадських інституцій.

  • Започаткований у 2021 році, цей конкурс став традиційним, надаючи можливість аспірантам, докторантам і молодим дослідникам показати свої здібності й отримати заслужене визнання. Учасники конкурсу представляють свої дослідження та роботи у природничо-математичних науках, науково-технічній діяльності та інженерії, аграрній науці та продовольстві, охороні здоров’я, воєнних науках і цивільній безпеці, управлінні та адмініструванні, сфері обслуговування та соціально-гуманітарному напрямі, що спонукає їх боротися за цінні нагороди і можливість публікації результатів своїх робіт у провідних наукових журналах.

Конкурс «Молодий вчений року» є дійсно важливою ініціативою, спрямованою на визнання досягнень молодих вчених у різних царинах знань і сферах практичної діяльності, що сприяє розвитку інтердисціплинарних підходів та співпраці між галузями, а також популяризації науки серед широкого загалу й підвищення інтересу до наукових досліджень.

Молоді вчені Харківського національного автомобільно-дорожнього університету

Молоді вчені Харківського національного автомобільно-дорожнього університету (ХНАДУ) щороку беруть активну участь у конкурсі. Цьогоріч науковиці представили свої роботи до другого блоку за відповідними номінаціями, де оцінювався їхній науковий доробок упродовж 2023 року за сукупністю таких показників: «Кількість статей у SCOPUS або Web of Science», «Кількість матеріалів конференцій у SCOPUS або Web of Science», «Кількість цитувань у SCOPUS або Web of Science», «Монографія, опублікована за кордоном, або розділ в колективній монографії», «Монографія, опублікована українськими видавництвами, або розділ в колективній монографії», «Кількість статей у фахових виданнях», «Кількість публікацій у матеріалах міжнародних конференцій», «Кількість публікацій у матеріалах всеукраїнських конференцій», «Одержання стипендії/премії», «Міжнародне наукове стажування», «Кількість патентів на винахід», «Кількість патентів на корисну модель», «Кількість авторських свідоцтв», «Участь у НДР як керівник», «Участь у НДР як відповідальний виконавець», «Захист аспіранта/докторанта», «Опонування дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата/доктора наук або ступеня PhD», «Виконання функцій головного редактора/члена редакційної колегії/експерта (рецензента) наукового видання, включеного до переліку фахових видань України, або іноземного наукового видання, що індексується в бібліографічних базах», «Отримання гранту на наукові дослідження».

За кожен показник учасникам була нарахована певна кількість балів і відповідно до результатів рейтингування конкурсна комісія визначила переможців. 

Колектив ХНАДУ пишається тим, що серед ста кращих молодих вчених України є три наші представники.

  • Зокрема, деканеса факультету управління та бізнесу, професорка кафедри економіки і підприємництва, докторка економічних наук Інна Шевченко здобула перемогу в номінації «Економіка».
  • Завідувачка кафедри економіки і підприємництва докторка економічних наук, професорка Оксана Дмитрієва перемогла в номінації «Публічне управління та адміністрування».
  • Доцентка кафедри автомобільної електроніки Анна Борисенко стала переможницею у номінації «Електрична інженерія та машинобудування».

ХНАДУ, Молодий вчений року 2024

За сумарною кількістю переможців наш університет посів третє місце по Україні та перше місце по Харкову. 

Одразу три переможці цього престижного конкурсу є справді разючим рекордом для колективу ХНАДУ.

До речі, у 2022 році (за результатами наукової діяльності у 2021 р.) переможцями конкурсу стали деканеса факультету підготовки іноземних громадян професорка кафедри економіки і підприємництва, докторка наук з галузі управління та адміністрування Ярослава Левченко (у номінації «Фінанси, банківська справа та страхування»), а також деканеса факультету управління та бізнесу, професорка кафедри економіки і підприємництва, докторка економічних наук Інна Шевченко (у номінації «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»). А тогоріч (за результатами наукової діяльності у 2022 р.) переможницею конкурсу стала завідувачка кафедри економіки і підприємництва, докторка економічних наук, професорка Оксана Дмитрієва (у номінації «Фінанси, банківська справа та страхування»).

Ця перемога є свідченням високого рівня наукових досягнень і значного внеску молодих вчених нашого університету в популяризацію й розвиток науки в Україні.

Щиро вітаємо науковиць ХНАДУ з тріумфом у Всеукраїнському конкурсі «Молодий вчений року»!

Бажаємо переможницям міцного здоров’я, творчої наснаги і подальших професійних звершень!

Впевнені, що їхні дослідження принесуть нові відкриття задля прогресу її Величності науки!

Ілля ДМИТРІЄВ, проректор з наукової роботи ХНАДУ, професор