«Не треба платити за доставку газу»: в соцмережах шириться фейк

24.10.2023 10:52 Суспільство
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

У соцмережах поширюється інформація про те, що один з судів України скасував плату за транспортування газу, а отже, за таку послугу платити непотрібно. Це неправда, якою наразі також користуються шахраї, щоб збирати персональні дані, зокрема на Харківщині.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край».

Останніми днями у соціальних мережах розповсюджується інформація про скасування судом плати за доставку газу. Подібні дописи використовують шахраї, які повідомляють, що з 22 жовтня Нафтогаз нібито розпочинає збір персональних даних онлайн для розв'язання питань щодо перерахунку і повернення коштів за доставку газу.

У Нафтогазі цю інформацію спростовують та закликають не передавати дані стороннім особам.

– Ми не збираємо через Інтернет жодної персональної інформації клієнтів, – підкреслили в пресслужбі компанії.

Як зазначила речниця Харківської філії «Газмережі» Ольга Клименко, повернення коштів стосується виключно споживачів, які мають переплату у минулого оператора ГРМ і приймаються тільки в центрах обслуговування клієнтів.

Також вона додала, що оплата за розподіл газу є цілком законною та здійснюється відповідно до умов чинного законодавства: Закону України «Про ринок природного газу» та відповідних Постанов НКРЕКП.

Дописи такого змісту публікуються разом зі світлиною другої сторінки Ухвали одного з судів України. Документ справжній, але вирваний з контексту і ніяк не скасовує плату за доставку газу.

У документі суд скасовує свій попередній судовий наказ від 22 липня про стягування з відповідачки 3589,17 гривні боргу за транспортування газу та 227 гривень судових витрат. 

Як зазначають фактчекери проєкту НотаЄнота, спочатку суд розглянув заяву газової компанії за скороченою процедурою, яка можлива, коли немає спорів. У цьому випадку суд перевірив заяву на відповідність законодавству та видав судовий наказ на стягнення боргу. Вже після цього відповідачка подала наступну заяву, у якій не погоджується з рішенням суду.

– Людина не сплачує за користування послугою, компанія звертається до суду, людину у судовому порядку притягують до сплати. Якщо ж людина не погоджується із цим, тоді вона звертається в установлений законом термін до суду. Таким чином, виникає спір. Компанія каже: у вас борг. Людина каже: я не погоджуюся. У результаті, за скороченою процедурою суд не може розглянути таку справу, – пояснюють фактчекери.

Через це суд скасовує свій попередній судовий наказ, і компанія повинна подати в суд заяву, після якої мало відбутися судове засідання, на якому б розглянули докази обох сторін.

У соцмережах ця історія тиражується з хибним висновком: можна не платити за транспортування газу, але насправді це не так. Суд лише в установленому законом порядку скасував не плату за транспортування газу, а своє попереднє рішення.

Як додають фактчекери, в історії є продовження. Газовий оператор все ж таки повторно подав до суду та виграв справу. Тепер відповідачка має заплатити більше, оскільки борг за цей час зріс, а також став вищим судовий збір. Усього жінка сплатила борг 4777,85 гривні та судовий збір у розмірі 2270 грн, замість 3589,17 гривні боргу та 227 гривень судових витрат.

Нагадаємо, нещодавно у Харкові пройшов регіональний форум для залучення інвестицій та бізнесу.

Раніше ми писали, що в новому опалювальному сезоні тарифи на послуги опалення та гарячого водопостачання для населення Харкова не зміняться.

Нагадаємо також, що у Харкові з початку року зареєстрували бізнес понад 4,5 тисячі підприємців. 

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Олександр Манченко