Новорічний калейдоскоп: як зустрічатимуть Новий рік на Харківщині

29.12.2021 08:50 Суспільство
У Харківській області звикли святкувати Новий рік масштабно. Цьогорічне свято також обіцяє зберегти цю традицію, і зустрічати 2022-й з розмахом збираються не тільки в обласному центрі, а й у громадах Харківщини.

Головним майданчиком області для святкування Нового року традиційно стане площа Свободи в Харкові. Підготовка до свята там іде ще з 20-х чисел грудня, і наразі вже все готове до прийому гостей. Ще 19 грудня на площі урочисто відкрили головну ялинку Харківщини, навкруг якої розмістили ярмаркове містечко, де кожен бажаючий може пригоститися гарячими напоями та їжею або придбати святкові сувеніри, і змонтували ковзанку. Увесь майдан прикрашено святковою ілюмінацією, і він вже готовий прийняти гостей у новорічну ніч.

31 грудня святкові заходи стартують із другої половини дня. Після обіду на площі розпочнеться концерт за участю місцевих гуртів «Льюис Кэролл» та «Brighttonе», який доповнить лаунж-виступ Ганни Касьянової. Разом із музичними номерами заплановано піротехнічне шоу.

Після закінчення концерту на площі Свободи розпочнеться новорічна дискотека з розіграшем призів.

Головна частина новорічного святкування стартуватиме о 23.50, коли розпочнеться театралізована зустріч Нового року разом із Дідом Морозом та Снігуронькою, після чого свято продовжиться. Ярмаркове містечко працюватиме до 5-ї години ранку.

Читайте також: М’ясні страви на Новий рік: оберіть свій рецепт

До речі, цього року резиденція Діда Мороза переїхала зі звичного місця на площі Свободи до Харківського муніципального культурного центру (БК «Металіст») на вулиці Плеханівській. Поряд із новою домівкою харківського Дідуся розбили фентезі-парк, в якому є своя новорічна ялинка, а для дітей та дорослих проводитимуться квести, розважальні заходи, створено фотозони. Дідусь уже приймає гостей щодня з 12.00 до 18.00 і буде це робити аж до 7 січня.

Переїзд Діда Мороза в Харківській міськраді пояснили ковідними обмеженнями – на площі наплив людей був би дуже великим, а у БК «Металіст» цей потік можна контролювати. Саме тому до Дідуся допускають лише вакцинованих дорослих або власників COVID-сертифікатів. Це обмеження не розповсюджується на дітей. 

Окрім площі Свободи, майданчиком для зустрічі Нового року стане парк імені Горького. Там, починаючи з 12.00, очікуються масштабні святкування, зі своєю ялинкою та розважальною програмою. Роботу всіх атракціонів та квест-кімнат подовжать до 5-ї години ранку.

Звичайно, більшість харківських ресторанів та кафе також працюватимуть усю святкову ніч, а деякі заклади пропонують своїм відвідувачам оригінальні святкові програми.

Але всюди діятимуть ковідні обмеження, тому ті, хто святкуватиме Новий рік не вдома, мають тримати із собою COVID-сертифікати. За відсутності документа до атракціонів та розважальних закладів не пустять.

Традиційно подовжиться робота міського транспорту: метрополітен працюватиме до 3-ї години ранку 1 січня, а основні напрямки трамвайних, тролейбусних та автобусних маршрутів від станцій метро обслуговуватимуть пасажирів до 4-ї ранку.

Як святкуватимуть Новий рік у Харківській області

Так склалося, що на зустріч Нового року значна кількість жителів області приїздить саме до Харкова, але в громадах області також проводяться та плануються святкові заходи.

Зокрема, в Олексіївській громаді розробили план, за яким з 23 грудня по 15 січня відбулися і проходитимуть різноманітні заходи. Протягом цього часу щодня проводяться концерти, конкурси, ігрові програми, а безпосередньо на Новий рік у сільському Будинку культури вдень запланована вистава «На балу у Попелюшки», пізніше – дискотека для молоді.

Деякі громади вже провели новорічні концерти, зокрема у Люботинській він відбувся ще 27 грудня, у Наталинській – 28 грудня, а деякі підійшли до святкування не так масштабно, але оригінально. Наприклад, у Циркунах разом із новорічною ялинкою встановили біля сільської ради святкову фотозону, якою може скористатися кожен бажаючий.

Загалом, усі громади підготувалися до святкування: міста, селища та села прикрашені святковими гірляндами та ялинками, тому зустріч близького свята всюди пройде з правильним, новорічним настроєм.

Автор: Михайло Татарінов