Організація навчання на Харківщині в умовах війни: що думають вчителі та батьки

10.11.2022 14:14 Суспільство
Державна служба якості освіти вивчала питання щодо організації навчання в закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти тих громад Харківської області, які не були в окупації.

Для цього були проведені інтерв’ю з керівниками місцевих органів управління у сфері освіти та закладів освіти 7 громад, анкетування педагогічних працівників і батьків; відвідали школи та зібрали дістанційно дані  за допомогою інформаційно-аналітичної системи EvaluEd. На їх основі можна робити висновки щодо освітньої ситуації в цих громадах. 

Під час вивчення педагогічним працівникам і батькам дітей було запропоновано оцінити задоволеність організацією освітнього процесу за 10-бальною шкалою.

За результатами опитування 49 % батьків здобувачів дошкільної освіти зазначили, що задоволені організацією освітнього процесу. 60 % респондентів оцінюють рівень задоволеності від 9 до 10. 

Налаштовані на роботу в умовах, які наразі склалися, 32 % вихователів;  68 %  відзначили  рівень налаштованості – від 3 до 9 балів. Це свідчить про те, що педагогічні працівники мають необхідність у психологічній підтримці.  

52 % учителів шкіл стверджують, що стан організації освітнього процесу повністю відповідає їхнім очікуванням, переважно відповідає – 43%. 

Майже всі батьки учнів (94 %) підтверджують, що їхню думку враховано у виборі школою форми організації освітнього процесу. Однак, рівень задоволення організацією освітнього процесу серед батьків учнів дещо нижчий (43 %), ніж у вчителів. Про невідповідність їхнім очікуванням зазначили лише 4 % батьків. 

Високий рівень налаштованості до роботи підтверджують 50 % учителів шкіл, майже 45 % цілком налаштовані працювати в умовах сьогодення. Про високий стан налаштованості власних дітей до навчання в умовах воєнного стану засвідчили 61 % батьків і лише 5 % вказують на низький рівень готовності.

За результатами анкетування у сфері позашкільної освіти задоволеність педагогічних працівників організацією освітнього/навчально-тренувального процесу в частині безпеки коливається в межах від 17 % до 30 %. 

3 % батьків не задоволені організацією освітнього процесу (саме в частині різноманіття гуртків і секцій).

Раніше ми писали також про мовне питання та освіта: що показало опитування на Харківщині

 

Автор: Інна Можейко