Особливості проведення національного мультипредметного тесту в Харківській області: подробиці

06.04.2023 15:22 Суспільство

У Харківській області трохи більше 20 тисяч випускників, більше половини з них наразі перебуває у межах області.

Як повідомляє «Слобідський край», про це на брифінгу 6 квітня розповів директор Департаменту науки і освіти ХОВА Олексій Литвинов.

За його словами, наразі в області напрацьовують мережу тимчасових екзаменаційних центрів.

«Пропозиції будуть винесені на розгляд начальнику Харківської ОВА Олегу Синєгубову, і він ухвалить рішення – в яких населених пунктах буде проводитися тестування. Наприклад, майже рік адміністрація забезпечувала заклади освіти, в яких може відбуватися тестування, електрогенераторами, пальним і Старлінками. Це потрібно, аби з честю пройти цю кампанію», – сказав Олексій Литвинов.

Основна сесія НМТ проходитиме 5-23 червня, додаткова – 11-24 липня. У додатковій сесії зможуть взяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Відмінність цьогорічного НМТ від минулого року полягає в тому, що винесено три предмети замість чотирьох. Українська мова і математика є обов’язковими для всіх абітурієнтів, а третій предмет учасник обирає самостійно, розповів директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

На вибір пропонуються такі предмети: історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика.

Вступ-2023. Що потрібно складати

«Після перших днів реєстрації на НМТ безальтернативним лідером за кількістю обраних тестувань є історія України. Ще однією відмінністю цьогоріч є тривалість тесту – на його проведення відводиться 180 хвилин замість 120. Передбачається, що розподіл часу на кожен предмет становитиме одну годину, але кожен учасник зможе самостійно розподілити час на тестуванні», – зауважив Олександр Сидоренко.

Щоб отримати мінімальну позитивну оцінку – 100 балів, – потрібно буде набрати не менше 10 % від загальної кількості тестових балів.

Як підготуватися до мультипредметного тесту

Нагадаємо, НМТ можна буде скласти за кордоном. Основна сесія національниого мультипредметного тесту відбудеться у 21 країні світу. У ній зможуть взяти участь і школярі Харківської області, які через війну вимушені були виїхати за кордон.

Нещодавно ми писали про організацію навчання на Харківщині в умовах війни. Зокрема, в закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти тих громад області, які не були в окупації.

Нагадаємо також, що Міжнародний рейтинг університетів світу Webometrics опублікував рейтинг закладів вищої освіти України.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.