В яких країнах можуть написати НМТ школярі Харківщини, які виїхали за кордон: перелік

04.04.2023 09:53 Суспільство

Основна сесія національниого мультипредметного тесту відбудеться у 21 країні світу. У ній зможуть взяти участь і школярі Харківської області, які через війну вимушені були виїхати за кордон.

Про це повідомля «Слобідський край» з посиланням на Міністерство освіти і науки України та НУШ.

На сьогоднішній день підтверджено домовленості щодо проведення основної сесії НМТ у таких країнах: Австрія, Азербайджан, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, США, Фінляндія, Франція, Чехія та Швеція.

А також в Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Чехії під час додаткової сесії.

Окрім того, тривають перемовини з окремими закордонними установами/організаціями, розташованими у Великій Британії, Грузії, Молдові, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Швейцарії.

Під час реєстрації (з 3 квітня до 3 травня включно) вступники, які планують складати тестування за кордоном, матимуть змогу вибрати із наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт. У тому випадку, якщо з’явиться зручніша для учасника локація, включно до 7 травня можна змінити реєстраційні дані та вибрати ближчий до місцеперебування населений пункт. Про нові локації буде повідомлено на сайті УЦОЯО.

Варто зазначити, що за кордоном є обмеження щодо кількості учасників, які можуть проходити оцінювання. Тому в МОН радять не зволікати з вибором та реєструватися, поки є місця. Деякі локації будуть доступні тільки в межах додаткової сесії НМТ.

Стосовно проведення тесту – НМТ за кордоном відбуватиметься так само, як і в Україні. Тобто у спеціально обладнаних тимчасових екзаменаційних центрах, де з учасниками працюватимуть українськомовні педагоги, навчені українськими експертами, на засадах прозорості та справедливості.

Нагадаємо, 3 квітня в Україні стартувала реєстрація абітурієнтів для участі в Національному мультипредметному тесті. Покрокова інструкція, як діяти учасникам тестування, зокрема: як створити особистий кабінет, які дані потрібно вказати, скільки часу буде відведено на написання тесту та багато іншого. 

Також ми писали про організацію навчання на Харківщині в умовах війни. Зокрема, в закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти тих громад області, які не були в окупації.

Автор: Владислава Ткаченко