Перерахунок виплат працюючим пенсіонерам: як та куди звертатися

29.01.2024 17:20 Суспільство
mfa.gov.ua mfa.gov.ua

Відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж за два роки після призначення або попереднього перерахунку. Це правило діє і зараз – у період воєнного стану. 

 Для того, щоб вам перерахували пенсійні виплати, потрібно звернутися із заявою до Пенсійного фонду.

Це можна зробити:

  1.  особисто звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду;
  2.  онлайн – через портал Пенсійного фонду з використанням електронного підпису;
  3.  через порталі «Дія» з використанням електронного підпису.

Щоб претендувати на перерахунок пенсійних виплат, потрібно:

по-перше, мати офіційне працевлаштування та наявність виплат у Пенсійний фонд (це відображається у вашому пенсійному кабінеті на порталі ПФУ)

по-друге, повідомити про працевлаштування у ПФУ в термін не пізніше 10 днів після прийому на роботу. 

До речі, це ж стосується і зміни місця проживання та інших обставин, що можуть вплинути на розмір і своєчасність виплати пенсії.

Раніше ми писали також про те, як  оформити отримання пенсії за дорученням

Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню органам Пенсійного фонду.

Водночас не слід забувати, що необхідно повідомляти органи Пенсійного фонду не тільки про працевлаштування, але і про звільнення з роботи. Адже після звільнення пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи. Пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб.

Ще ми писали, хто може отримати доплату до пенсії від ООН

Зокрема, звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею.

До того моменту, поки пенсіонером не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, він вважаєтесь працюючим пенсіонером. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстав відносити пенсіонерів до непрацюючих осіб.

Важливо: 
Про дату працевлаштування, звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи Пенсійного фонду лише шляхом подання заяви.

Документи, які підтверджують, що людина не працює: 

  1.  трудова книжка;
  2.  індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку. 
Автор: Ірина Мнішек