Житло для ВПО: у кого пріоритет на отримання

24.01.2024 10:20 Суспільство
Фото: ipc.org.ua Фото: ipc.org.ua

На початку січня Кабінет Міністрів України змінив порядок надання внутрішньо переміщеним особам тимчасового житла. Постанова про формування фондів житла для людей, які переїхали з тимчасово окупованих територій, уже набула чинності. 

Пріоритетно житло надаватимуть таким категоріям ВПО:

  • сім’ям військовослужбовців з-поміж переселенців, які брали участь у бойових діях;
  • переселенцям, які зазнали повторного переміщення через широкомасштабне вторгнення;
  • сім’ям, у складі яких є вагітні жінки;
  • особам, які втратили працездатність, пенсіонерам.

Житло надаватимуть пріоритетним категоріям ВПО на безоплатній основі строком до 1 року. Термін можна буде продовжити, якщо ВПО не переїжджатимуть і не буде змін в їх статусі.

Раніше ми писали, що на Харківщині роботодавці можуть отримати допомогу за працевлаштування ВПО 

Для реалізації цієї постанови Кабміну сільські, селищні та міські ради формуватимуть фонди тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб. Для цього помешкання будуть викуповувати, будувати, реконструювати або ж капітально ремонтувати. Норма житла становить не менше ніж 6 м² на одну особу. Приміщення для тимчасового проживання вимушених переселенців не можна буде приватизувати.

Люди, які переїхали з тимчасово окупованих територій, повинні будуть платити за комунальні послуги й дотримуватися умов договору користування житлом. Якщо людина порушуватиме ці правила, то отримає попередження. І якщо вона ніяк на це не відреагує, то її можуть виселити. Але зробити це можна буде тільки за рішенням суду.

 Хто не може претендувати на житло

 Постанова передбачає, що житло не надаватимуть, якщо вимушений переселенець або будь-хто з членів його сім’ї володіє придатним для проживання помешканням. До того ж на одну людину має припадати не менше ніж 13,65 м² житлової площі. Крім того, воно має бути розташоване на територіях, не включених до переліку окупованих і таких, де ведуться (або велися) бойові дії.

Автор: Ірина Мнішек
Теги: