Питні вершки: що показала експертиза

22.07.2021 15:40 Суспільство
Фото: gorses.ru Фото: gorses.ru
Нещодавно державне підприємство «Харківстандартметрологія» провело експертизу питних вершків. Результат здивував навіть досвідчених фахівців.

Корисні властивості

Питні вершки – корисний молочний продукт, вироблений винятково із сирого молока сепаруванням та оброблений за відповідних температурних умов. Вершки мають високу біологічну та харчову цінність, тому що містять білково-лецитиновий комплекс, який відіграє важливу роль у профілактиці склерозу. Крім того, вершки нормалізують роботу нервової системи: їх вживання сприяє подоланню депресії.

Читайте також: Експертизу сирів провели в супермаркетах Харкова

Вершки є багатим джерелом фосфатидів. З біологічно активних речовин, що впливають на ріст та розвиток дітей, особлива роль належить вітаміну А, якого у вершках у 5–6 разів більше, ніж у молоці.

В Україні питні вершки виробляють згідно з ДСТУ 7519:2014 «Вершки питні. Технічні умови». Відповідно до даного державного стандарту виробники мають можливість випускати вершки з масовою часткою жиру від 8 % до 35 %. Залежно від режиму температурного обробляння вони бувають пастеризовані, стерилізовані та ультрапастеризовані (оброблені за температури понад 1350С з миттєвою витримкою до 4 секунд).

Від виду обробки залежать умови та терміни зберігання вершків. Для пастеризованих вершків у споживчому пакуванні за температури від 10С до 60С строк придатності – не більше ніж 7 діб. В асептичному споживчому пакуванні при зберіганні за температури від 10С до 250С для стерилізованих вершків цей термін – не більше ніж 90 діб; для ультрапастеризованих – не більше ніж 180 діб.

Питні вершки є молочним продуктом, вони не можуть містити немолочні жири.

Результати перевірки

У рамках споживчої експертизи фахівцями ДП «Харківстандартметрологія» було протестовано на відповідність вимогам державного стандарту ДСТУ 7519:2014 десять зразків питних вершків з різною масовою часткою жиру різних виробників. Фахівці оцінювали вершки десяти провідних товаровиробників за органолептичними, фізико-хімічними показниками, зокрема ідентифікацією жиру (наявністю немолочних жирів), якістю пакування та маркування. Перевірці піддалися:

  1. Вершки питні ТМ «Простоквашино» стерилізовані, 33% жиру, в тетрапаках, масою нетто 200 г (виробник: ПрАТ «Данон Кремез»).
  2. Вершки питні «Селянські» ультрапастеризовані, 20% жиру, в тетрапаках, масою нетто 500 г (виробник: Фірма «Лютсдорф» у формі ТОВ).
  3. Вершки питні «Відбірні» ТМ «Біла лінія» ультрапастеризовані, 33% жиру, в тетрапаках, масою нетто 480 г (виробник: ТОВ «Террафуд»).
  4. Вершки питні «Відбірні» ТМ «Ферма» ультрапастеризовані, 20% жиру, в тетрапаках, масою нетто 505 г (виробник: ТОВ «Террафуд»).
  5. Вершки питні ТМ «Галичина» ультрапастеризовані 10% жиру, в пакетах з полімерних матеріалів, масою нетто 500 г (виробник: ТОВ Молочна компанія «Галичина»).
  6. Вершки питні «Президент» стерилізовані, 10 % жиру, в полімерних упаковках, масою нетто 9,8 г х 10 шт. (виробник: Бельгія; імпортер: ДП «Лакталіс Україна»).
  7. Вершки питні ТМ «Бурьонка» ультрапастеризовані, 15 % жиру, в тетрапаках, масою нетто 200 г (виробник: Фірма «Лютсдорф» у формі ТОВ).
  8. Вершки питні ТМ «Яготинський» ультрапастеризовані, 15 % жиру, в тетрапаках, масою нетто 200 г (виробник: ПАТ «Яготинський маслозавод «Яготинське для дітей»).
  9. Вершки питні ТМ «Premialle» ультрапастеризовані, 33 % жиру, в тетрапаках, масою нетто 500 г (виробник: ТОВ «Террафуд»).
  10. Вершки питні «Lacіata» пастеризовані, 10 % жиру, в полімерних упаковках, масою нетто 10 г х 10 шт. (виробник: Польща; імпортер: ТОВ «АТБ-Маркет»).

Читайте також: Експертиза морозива в Харкові: який пломбір можна купувати

  Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що результати проведеної експертизи приємно вразили. В усіх десяти зразках не виявлено немолочних жирів, а масова частка жиру відповідала нормі, заявленій на етикетці кожного зразка. Дуже важлива інформація – дата виготовлення вершків – нанесена чітко, розбірливо, за що окрема подяка усім виробникам, продукція яких пройшла експертизу.

Як вибрати якісні вершки

Отже, щоб вершки питні приносили насолоду, слід дотримуватися таких рекомендацій:

– звертайте увагу на те, як продукт зберігається у вітрині магазину: оптимальна температура зберігання повинна відповідати тим межам, що зазначені на упаковці;

– читайте склад вершків, в якому повинна бути тільки молочна сировина;

– особливу увагу звертайте на якість маркування продукції: якщо на упаковці не зазначена інформація щодо строків та умов зберігання продукції, якщо дати та вся інформація нанесені нечітко, в недоступній для сприйняття формі, відсутня повна інформація про виробника або імпортера з адресою та телефоном, про склад продукту – не варто обирати такий продукт;

– ще однією підказкою може бути смак та запах. Якщо виробник заховав у свій продукт замінник низької якості, то у вершках можуть з’явитися неприємні відтінки смаку, а також неприємний присмак жиру. Від справжніх питних вершків таких відчуттів не буває.