Правила спадкування: що змінилося

01.12.2023 10:20 Суспільство
Фото: vlasno.info Фото: vlasno.info

Верховна Рада прийняла зміни до законів щодо процедури прийняття спадщини. Наразі документи направлено на підпис Президенту України.

Зміни мають за мету удосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини в умовах воєнного стану і захисту майнових та особистих немайнових прав спадкоємців, а також урегулювання особливостей спадкування у зв’язку з військовою агресією рф.

Для цього внесені зміни до законів «Про нотаріат», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» і «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». Згідно з ними, передбачається правовий механізм урегулювання особливостей реалізації права на спадкування щодо тимчасово окупованої території, населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Також прийнято в другому читанні і в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини». 

Місце відкриття спадщини: що змінилось 

  1.     Місцем відкриття спадщини вважатимуть останнє місце проживання спадкодавця.
  2.     Якщо реєстрацію або місце проживання спадкодавця неможливо з’ясувати чи він перебував за межами України, то місцем відкриття спадщини стане місцезнаходження нерухомого майна або його основної частини.
  3.     Якщо місцем відкриття спадщини вкажуть населений пункт, де тривають бойові дії або територія перебуває під тимчасовою окупацією росії, то з приводу спадщини можна буде звертатися до будь-якого нотаріуса.

Строки прийняття

Часом відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця або день, з якого спадкодавця оголошено померлим, незалежно від часу державної реєстрації смерті.

Як відомо, строк прийняття спадщини раніше становив півроку, за які треба було отримати свідоцтво. Зараз свідоцтво про право на спадщину можна буде отримати після того, як закінчиться строк для її прийняття. 

До того ж на період дії воєнного або надзвичайного стану в країні зупиняються строки позовної давності (всі строки, встановлені Цивільним кодексом України).

Борг у спадок

У випадку, коли спадкоємці (чоловік/дружина і батьки) приймають спадщину, вони успадкують і боргові зобов’язання спадкодавця. Але водночас розмір відповідальності спадкоємців перед кредитором обмежується вартістю успадкованого майна. До того ж у випадку наявності значних боргів спадкоємці можуть відмовитися від спадщини. 

Законодавство надає можливість відстрочити успадковану виплату за кредитом – зокрема, йдеться про спадкоємців загиблих на війні в Україні військовослужбовців.

Раніше ми писали про 4 головні проблеми прийняття спадщини та способи їх розв'язання .

Автор: Ірина Мнішек