Де на Харківщині можна буде придбати ялинку до свят та якою буде ціна

28.11.2023 12:50 Суспільство
Фото: Слобожанський лісовий офіс Фото: Слобожанський лісовий офіс

З 1 грудня лісівники Харківщини продаватимуть новорічні ялинки. Придбати лісову красуню можна в усіх харківських лісогосподарських філіях Слобожанського лісового офісу.

Як розповіла медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків з громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, лісівники Харківщини планують цьогоріч реалізувати близько 2500 ялинок. 

«Все залежить від попиту, – зазначила вона. – Найбільше ялинок планують продати у Зміївській та Гутянській філіях, оскільки в цих лісових господарствах найбільші площі молодого лісу. В Чугуєво-Бабчанському лісовому господарстві через заміновані ліси реалізація ялинок буде меншою». 

До речі, лісівники заготовляють ялинки під час догляду за молодим лісом.  Це освітлення, прорідження, неправильний ріст дерев. Так що від зрубаних ялинок шкоди довкіллю немає. 

Ціна ялинки залежить від висоти дерева. Сосна звичайна висотою до одного метра обійдеться в 96 гривень. Придбати ялинку можна в лісогосподарських філіях Харківщини:
- Гутянське лісове господарство;
- Жовтневе лісове господарство;
- Зміївське лісове господарство;
- Чугуєво-Бабчанське лісове господарство.

Лісівники також нагадують, що самовільна заготівля ялинок тягне за собою адміністративну відповідальність та стягнення штрафу і суми збитків, які залежать від розміру пня хвойного дерева, та попереджають, що через мінну небезпеку відвідувати ліси заборонено.

А щоб не втрапити в халепу і не зіпсувати собі новорічні свята, купуючи ялинку, перевіряйте, чи є на зрізі дерева електронний чіп зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили. Якщо ви купили не промарковану ялинку, то ризикуєте лишитися не тільки без неї, а й постати перед судом і сплатити штраф від 510 до 1700 гривень. Відповідальність за нелегальну ялинку несе як продавець, так і покупець. Про це попереджає Державна екологічна інспекція в Харківській області.

Читайте також, Небезпечні «скарби» лісів Харківщини: що залишили по собі окупанти

Ми писали, Лісівники Харківщини висадили вже близько мільйона дерев

Також читайте, Жителів Харківщини просять взимку утриматися від походів у ліси

Автор: Надія Янінович