Ринок праці на Харківщині: які професії користуються попитом

25.09.2023 16:51 Суспільство
Ринок праці / фото ілюстративне Ринок праці / фото ілюстративне

У Харківській області у 2023 році зростає попит на робочу силу. У серпні роботодавці заявили про потребу в 2 тисячах працівників.

Як пише «Слобідський край» з посиланням на директора Харківського обласного центру зайнятості Олександра Котукова, всього з початку року попит на роботу заявили 3,1 тисячі роботодавців області.

Загальна кількість пропозицій роботи, наданих до обласної служби зайнятості, становила 11 тисяч вакансій.

«Пропозиції на регіональному ринку праці продиктовані економічною ситуацією і необхідністю відновлювати країну», – говорить Олександр Котуков.

На сьогодні на ринку праці Харківщини потрібні як працівники робітничих професій, так і службовці.

Серед службовців потрібні: вчителі, бухгалтери, спеціалісти державної служби, сестри медичні, фармацевти, економісти; серед робітників: водії автотранспортних засобів, слюсарі-ремонтники, трактористи, продавці, швачки, кухарі.

Також затребувані: інженери, лікарі, асистенти фармацевта, майстри, токарі, електромонтери, слюсарі-сантехніки, електрогазозварники та працівники найпростіших професій: прибиральники, двірники, підсобні робітники.

За словами Олександра Котукова, надалі прогнозовано буде існувати попит на професійних військових, фахівців оборонної промисловості, будівельної індустрії та суміжних з нею галузей економіки, транспортної сфери, енергетики, медичної галузі тощо.

Водночас спостерігається низький попит на працівників у таких сферах діяльності, як: організація харчування, операції з нерухомим майном, мистецтво, спорт, розваги, відпочинок. Практично відсутній попит у добувній промисловості, фінансовій та страховій діяльності. Тому, щоб зберегти свою перевагу на ринку праці, люди можуть перенавчитись або підвищити свою кваліфікацію безкоштовно за сприяння служби зайнятості.

Нагадаємо, у Харківській області з початку 2023 року 578 людей отримали ваучери на навчання вартістю до 26840 гривень, які оплачуються службою зайнятості.

Раніше ми писали, що Харківська область посідає третє місце в країні за кількістю працевлаштованих переселенців після Полтавської та Дніпропетровської областей. З 24 лютого 2023 року нову роботу знайшли 1300 переселенців.  

Нагадаємо також, що у Харківській області діє декілька програм підтримки роботодавців, які працевлаштовують вимушених переселенців.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Катерина Радіонова