Робота для ВПО: які документи потрібні для працевлаштування

19.05.2024 15:27 Суспільство
Фото ілюстративне / Getty Images Фото ілюстративне / Getty Images

Дуже часто внутрішньо переміщені особи стикаються з труднощами при працевлаштуванні. Юристи пояснили, які документи потрібні для прийому на роботу та які з них має і не має права вимагати роботодавець.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Юридичний порадник для ВПО.

При укладенні трудового договору ВПО зобов'язана подати наступні документи:

  • Паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • Трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб. Громадяни, які вперше приймаються на роботу, можуть подати вимогу про оформлення трудової книжки;
  • Документ про освіту (спеціальність і кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ;
  • Інші документи (зокрема: податковий номер, фотокартка для формування особової справи і т. д).

Роботодавець може просити надати довідку ВПО, тому що згідно з Постановою Кабміну від 20.03.2022 № 331 за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану в Україні роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат у розмірі мінімальної заробітної плати протягом 3 місяців, а для осіб з інвалідністю з числа ВПО – 6 місяців з дня працевлаштування.

Варто зазначити, що при укладенні трудового договору забороняється вимагати відомості про партійну і національну приналежність; походження; реєстрацію місця проживання чи перебування; документи, подання яких не передбачено законодавством.

Нагадаємло, раніше ми писали, як жителям Харківщини оформити у додатку «Дія» довідку та виплати ВПО одразу на всю сім’ю: інструкція.