СБУ викрила чергового колаборанта, який заради фейкової посади приїхав на Харківщину

16.02.2024 15:21 Суспільство
Фото: Владислав Абдула Фото: Владислав Абдула

СБУ викрила колаборанта, який приїхав «розвивати» енергогосподарство в окупованій частині Харківської області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію речника Управління СБУ в Харківській області Владислава Абдулу.

СБУ викрила ще одного колаборанта в деокупованих районах Харківської області, який добровільно співпрацював з незаконною владою держави-агресора. Зловмисником виявився 49-річний мешканець окупованої частини Луганщини.

Від початку серпня до вересня 2022 року він добровільно обіймав посаду «и.о. начальника отдела Управления топлива, энергетики и угольной промышленности Военно-гражданской администрации Харьковской области», що розміщувалась в окупованому Куп'янську. Для того щоб отримати цю фейкову посаду та заробити на цьому, він спеціально приїхав на Харківщину з окупованого Старобільська.

– На цій посаді зловмисник розробляв плани перспективного розвитку енергогосподарства окупованої частини Харківської області, контролював ліміти витрат паливно-енергетичних ресурсів структурами окупаційної влади, займався підвищенням енергоефективності захоплених рашистами підприємств, організовував випробування та прийомку енергоустановок та керував роботами з ліквідації аварійних ситуацій на захоплених підприємствах, – зазначив Абдула.

Крім цього, колаборант формував бюджет для виплати заробітної плати в російських рублях співробітникам свого відділу, погоджував кандидатури керівників захоплених підприємств, розробляв та погоджував їхні посадові інструкції, а також виконував інші накази і розпорядження окупаційної адміністрації.

Під час деокупації Куп’янського регіону чоловік втік на непідконтрольну територію України, де поки що переховується від українського правосуддя.

Фігуранту заочно оголошено підозру за статтею «колабораційна діяльність».

Раніше ми писали про колаборантку з Дворічної, яка проведе за ґратами сім років.

Автор: Ксенія Карпенко