Синоптики розповіли, яка погода буде взимку 2023 року

10.08.2022 12:40 Суспільство
Фото: lenta.ua Фото: lenta.ua
«Зимове» питання у воєнний період хвилює всіх, бо зрозуміло, що з опаленням та іншими благами цивілізації на прифронтовій Харківщині будуть проблеми. Коли в Україні настануть холоди, чи чекатимуть на нас тріскучі морози та снігові буревії, розповідають синоптики.

Перша – і дуже хороша новина, яка стосується погоди взагалі: в Україні погода з кожним роком стає все теплішою – і не тільки влітку, але й взимку, тому варто розраховувати на глобальне потепління й на те, що дуже холодної зими цього року не буде. 

За словами директора Укргідрометцентру Миколи Кульбіди,  цього року ймовірність великих морозів в Україні мінімальна. 

– Дуже холодної зими не буде. Така ймовірність для України є мізерною. Усі зими в нас із температурним режимом, вищим за норму. Припускаються і морозні періоди, можливо, навіть сильні. Але вони будуть короткими й на загальному періоді зими не позначаться, – зазначив Кульбіда.

Директор Укргідрометцентру наголосив також, що за останні 25 років середня температура січня-лютого в Україні зросла на 2–2,5 градуса, що вказує на зменшення тривалості зимового періоду. Тепер через глобальне потепління  не варто більше чекати на комфортне літо, але й зимові температури не відрізняються низькими показниками. 

 – Середня температура липня-серпня в Україні зросла на 2,5–2,8 градуса. Кількість діб з температурою +30 градусів і вище збільшилася вдвічі, – розповів синоптик.

 При суттєвому скороченні тривалості зимового періоду снігопади стали випадати рідко, зате інтенсивніше, але це ніяк не позначається на зимових температурах.  

– А в окремі роки ми навіть не можемо оцінити, була зима чи ні, – резюмував директор Укргідрометеоцентру. 
Сюрпризи погода почне приносити з вересня. Кліматолог Светлана Бойченко повідомила, що вересень цього року радуватиме українців літнім теплом, майже спекою: тепература може підніматися до 26-27 градусів тепла. 

Цей прогноз збігається з розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня. За його даними, початок вересня буде доволі приємним – ясним та теплим. Але вже із середини місяця почнуться дощі, які принесуть в Україну прохолоду. 

Бабине літо, за прогнозом Горбаня, має настати на початку жовтня. Але триватиме воно приблизно 10 днів. Після чого почнеться відчутне похолодання – спершу нічні заморозки, а під кінець місяця очікується навіть перший у сезоні сніг.

 Листопад же, згідно з народним синоптиком, супроводжуватиметься класичною для глибокої осені погодою – похмурим небом, майже без проблисків сонця, та дощами. Перші морози можуть ударити вже у 20-х числах листопада.

Отже, надто холодної зими в Україні не буде, проте прогноз синоптиків не унеможливлює морозних періодів із суттєвим зниженням температури повітря. Тож ретельно готуємося до зими, запасаємося дровами або електрообігрівачами та теплим одягом і ковдрами, а якщо маємо можливість - утіплюємо оселю, насамперед - стіни.