Щоб урятувати врожай Харківщини, треба швидше його перевозити, – експерт Євген Іванов

30.09.2022 11:02 Суспільство
Станом на сьогодні на елеваторах, які не зруйновані в Харківській області, знаходиться близько 50-60 % минулорічного врожаю. Щоб його вчасно вивезти, треба шукати шляхи пришвидшення логістики.

Таку думку висловив експерт аграрної галузі, директор агропідприємства "Альфа" Євген Іванов в інтерв'ю виданню "Думка".

За його словами, за таких умов елеваторів для зберігання вже цьогорічного урожаю, який зараз збирають аграрії в Харківській області, не вистачить.

"Якщо не пришвидшити логістику перевезень, хоч до портів, хоч за кордон, хоч авто, хоч залізничним транспортом, то за цього розкладу зерно вже зараз починає псуватися, його потрібно рухати, воно не може просто лежати в одній фазі рік чи два. Якщо зараз не прискорити логістику, ми матимемо факт, що новий урожай просто лежатиме на вулиці, не прикритий, під відкритим небом", – зазначив Євген Іванов.

Також він наголосив на проблемі нестачі достатньої кількості вагонів для вивозу зерна з Харківської області. "Не вистачає ані приватних вагонів, ані вагонів "Укрзалізниці". Вагонів загалом не вистачає для жодної області України. Чому? Тому що в нас 5 місяців був стоп, зараз потроху почали рухатися порти, і це сприяло тому, що відразу всі в один момент захотіли щось кудись везти. І це велика проблема", – наголосив експерт.

Пік цієї проблеми, за його словами, зараз, "коли зібрали новий урожай, а старий ще не вивезли. Такими темпами, з тією кількістю портів, що працюють зараз в Україні, а працює тільки Одещина, у нас не працює Миколаївщина, у нас знищений один із найпотужніших зернових терміналів "Ніка-Тера" в Миколаївській області, то цю проблему ми будемо мати ще рік".

"Щоб стабілізувати ситуацію, яка є на зараз, нам потрібно до 12 місяців динамічної праці. І то варто пам'ятати, що до року ми будемо це вирішувати, а там уже буде наступний урожай", – зазначив Євген Іванов, додавши, що проблему треба вирішити до наступного урожаю зернових.

Нагадаємо, в квітні Євген Іванов наголошував, що спричинений війною дефіцит пального в Україні може вкрай негативно позначитись на роботі агропромислового комплексу Харківської області та всієї України. Коментуючи підсумки жнив 2022 року на Харківщині, Євген Іванов констатував "помітне зниження якості продукції". "Потрібно розпочинати діалог та розробляти програму відновлення агробізнесу, без якого багато районів Харківщини просто не зможуть існувати. Нам потрібна дорожня карта відновлення області з урахуванням правильних пріоритетів для кожного району", – заявляв експерт.

Автор: Юлія Гнатченко