Стало відомо, які харківські пам'ятки підуть на Велику реставрацію

19.05.2021 13:57 Суспільство
У президентський проєкт "Велика реставрація" потрапили три об'єкти з Харківської області: бібліотека імені В. Г. Короленка, "Університетська церква" та "Військове училище" в Чугуєві.

Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, що взяли участь у відборі в рамках проєкту “Велика реставрація” у межах президентської програми “Велике будівництво”.

Серед 11 об'єктів, які Харківська область подала на цю державну програму,  відібрали три. Це Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, "Університетська церква" та "Військове училище" в Чугуєві.

Про це йдеться на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Читайте також: Що змінилося в Балаклійській лікарні після реконструкції - Фото

"Перелік сформований з урахуванням рейтингу та із зазначенням набраних балів, а також середньою оцінкою проєкту (першими у переліку зазначені проєкти, які набрали найбільшу суму балів)", — пояснили у відомстві.

Об'єкти Харківщини — на 42, 92 та 97 місцях. Так, реставрацію та розміщення багатофункціонального музейного і культурно-туристичного комплексу за проєктом мають провести у пам’ятці архітектури національного значення "Військове училище" (або "Штаб військових поселень") у Чугуєві.

Також у межах державної програми мають здійснити ремонт (реставраційний) фасадів та покрівлі будівлі Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка в Харкові. Це пам'ятка архітектури та містобудування місцевого.

Крім того, у програму потрапив проєкт з реставрації і пристосування для розміщення історико-культурного центру на базі пам’ятки архітектури національного значення "Університетська церква" в Харкові.

Відбір проєктів був проведений експертною групою (радою) шляхом оцінювання кожного з них та подальшого формування рейтингу проєктів. У першому відборі взяли участь 211 проєктів. Частина з них не була розглянута, оскільки вони є об’єктами комунальної форми власності, що суперечить Порядку відбору проєктів, додали у відомстві. У результаті до програми допущено 109 проєктів.

Харківська область подала 11 об'єктів на конкурсний відбір державної програми "Велика реставрація". Серед них, зокрема, Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди, Шарівський палацово-парковий комплекс "Садиба",  Пархомівський художній музей ім. П. Ф. Луньова, Харківський державний академічний український драматичний театр імені Т. Г. Шевченка та інші пам’ятки.