У Харкові пішов з життя останній Герой Радянського Союзу

08.06.2021 09:30 Суспільство
7 червня у Харкові помер Герой Радянського Союзу, генерал-майор авіації Михайло Карпєєв.

Він був останнім Героєм Радянського Союзу, який проживав на території Харківської області.

Михайло Карпєєв народився 21 листопада 1922 року в місті Чебоксари (Чуваська Республіка). У 1940-1941 роках навчався в Свердловській військовій авіаційній школі пілотів, воював з 1941-го по 1945 рік. 

Читайте також: Принципова, вимоглива і сердечна: історія життя колишньої директорки школи зі Старовірівської громади

Військовий здійснив понад 300 бойових вильотів – 100 на літаках Іл-2 зі знищенням ворожої техніки і живої сили противника, 100 на розвідку і 110 для зв'язку з партизанами. Брав участь у визволенні Харкова.

За мужність і героїзм у 1945 році, коли Михайлу Карпєєву було всього неповних 23 років, йому присвоїли звання Героя Радянського Союзу, а у 2005 році – генерала-майора авіації. Також він був Почесним громадянином міста Харкова.

У мирний час Михайло Полікарпович був військовослужбовцем, виховував майбутніх льотчиків – працював у Качинському авіаційному училищі, Ворошиловградському вищому військовому училищі, Харківському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків.

Пізніше працював старшим інженером на Харківському тракторному заводі й диспетчером на Роганській КЕЧ.

Орден Леніна, медаль «Золота зірка», два ордени Червоного Прапора, два ордени Вітчизняної війни І ступеня, орден Олександра Невського, орден Богдана Хмельницького, орден «За службу Батьківщині в Збройних Силах» і майже три десятки медалей – усіх цих нагород була удостоєна одна людина.