У Харкові розпочинається KharkivMusicFest: подробиці

11.04.2023 11:33 Суспільство

13 квітня у Харкові стартує KharkivMusicFest один з найочікуваніших музичних фестивалів міста. Цього року фестиваль пройде з 13 квітня по 30 червня.

Про це повідомляє  «Слобідський край».

Цьогоріч організатором фестивалю став фонд громади Харкова «Толока». Відмінною рисою програми фесту стануть переважно українські музиканти та композитори, чиї твори звучатимуть.

«Через війну наша країна, місто та ми усі багато втратили, тому надважливо розвивати те краще, що збереглося. Щорічна традиція дарувати харків'янам прекрасні твори класичної музики у виконанні кращих виконавців України та світу, створюючи культурні мости між містами України, поєднуючи її зі світом, – це те, що варте збереження та розвитку, – розповідає президент фестивалю Сергій Політучий.

Як зазначив Політучий, класична музика має велику цілющу силу і є мовою, яка зрозуміла всім.

«Наш Харків – місто незламних, він від початку війни демонструє стійкість та життєлюбність, і це теж є мотивацією для того, щоб проводити фестиваль», – додав він.

«Паганіні в спідниці», музика спротиву та надії, а також інші концерти фестивалю

Головною подією відкриття стане виступ Богдани Півненко на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера –  однієї з найвідоміших скрипальок України, яку ще називають «українським Паганіні в спідниці». За цей рік Богдана стала справжньою амбасадоркою української культури. Скрипалька виступала як солістка з провідними українськими оркестрами та презентувала вітчизняну музику за кордоном, зокрема у таких престижних залах, як Карнегі хол, Берлінська філармонія, Палац каталонської музики в Барселоні та інших.

Виступ  Богдани відбудеться у супроводі Фестивального оркестру KharkivMusicFest. У складі оркестру братимуть участь музиканти Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера, Харківської обласної філармонії, Харківського молодіжного академічного симфонічного оркестру та Харківського університету мистецтв ім. Котляревського. Окрім того, до харківських музикантів долучаться виконавці з інших міст України.

Програма концерту об’єднала «Пори року» сучасних українських композиторів Золтана Алмаші і Олександра Гоноболіна та знамениті «Пори року» Антоніо Вівальді та «Пори року в Буенос-Айресі» Астора П’яццоли.

«Наш меседж – Харків – місто нових сенсів – актуальний саме зараз. Ми не тільки незламні, але й рухаємося вперед, створюємо нове, відкриваючи себе, скарби української культури», – зазначає Юлія Ніколаєвська, програмна директорка цьогорічного фестивалю.

20 квітня та 5 травня в рамках фестивальної програми в залах Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського відбудуться камерні концерти «Музика спротиву і надії». Ідея проєкту – це презентація творчості українських композиторів. Цьогоріч фокус саме на харківських митцях. Зокрема, лунатиме скрипкова музика: Дмитра Амстибовського, Станіслава Калініна та твори молодих харківських композиторів, написаних у 2022 році.

У червні учасників фестивалю чекає концерт-імпровізація з поєднанням українського та грецького фольклору з бузукі (Катя Курдиновська, Ігор Ходжаніязов) та концерт Inside the war, де будуть виконуватися твори лауреатів щорічного Міжнародного конкурсу молодих композиторів ім. Б. Лятошинського. Самі ж твори представляють собою музичні рефлексії, написані під час війни. До того ж у червні відбудеться сольний концерт Акселя Колстеда – норвезького піаніста-соліста, композитора, який написав більше 40 творів для різних ансамблів, сольних інструментів та оркестрів.

Закриття ж фестивалю ознаменується виступом Фестивального оркестру KharkivMusic Fest.

Освітні та мистецькі проєкти фестивалю

Однією з візитівок фестивалю є розписані піаніно проєкту Art Piano, який  є частиною програми для широкої аудиторії. Цього року буде шість інструментів, які будуть розташовані на безпечних локаціях міста – метро, ТЦ «Французький бульвар» тощо.

Організатори підготували низку цікавих бесід для широкої аудиторії KharkivMusicFest Talks, де спікерами виступлять провідні музичні діячі України, США та Європи. Серед запрошених гостей:

  • видатний український композитор, автор понад 100 музичних творів Олександр Щетинський;
  • світова зірка джазової музики Леонід Чижик – людина неймовірної музичної фантазії;
  • американський композитор, піаніст та популяризатор сучасної музики Річард Камерон Вульф;
  • композитор, диригент, піаніст, популяризатор українського музичного мистецтва Вірко Балей та інші.

Усі зустрічі проходитимуть у режимі онлайн, тому взяти участь зможуть усі бажаючі.

Родзинкою програми стане експериментальний танцювальний проєкт, втілений разом з німецькою хореографкою, танцівницею Сашою Вальц, в якому братимуть участь українські танцівники різного віку та рівня підготовки.

«У нашого міста забрали можливість бути студентським та айтішним містом та ніхто не може забрати у нас можливість та бажання бути містом, де народжуються нові сенси, нові культурні проєкти, – коментує  Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю. – Впевнена, що через мистецтво, музику ми, харків’яни, віднайдемо себе, нову ідентичність міста та гучно презентуємо це світу. Ми відкриті для майбутніх проєктів та колаборацій з боку культурних, міжнародних інституцій, та особливо нас надихає підтримка з боку нашої публіки. Разом наші прагнення будуть сильнішими».

Дата відкриття: 13 квітня 17:00 година, Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. Лисенка/Схід Опера.

Нагадаємо, нещодавно Харківський оперний театр уперше з 24 лютого прийняв глядачів у Великій залі. Напередодні Міжнародного дня театру у залі відбувся перший з початку повномасштабного вторгнення концерт.

Також ми писали, як донька балаклійського селянина підкорила столичну оперну сцену. Захоплива історія видатної української співачки Оксани Петрусенко.

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Автор: Владислава Ткаченко