У ХОДА розповіли, як виплачуватимуть зарплати працівникам культури

15.04.2021 17:20 Суспільство
zabytki.in.ua zabytki.in.ua
Цього року на утримання театрів та закладів культури Харківської області з обласного бюджету спрямували 54 мільйони гривень. Натомість загальна потреба у фінансуванні культурних установ на 2021 рік сягає понад 200 мільйонів гривень.

У 2020 році на фінансування закладів культури з бюджету Харківської області спрямували 138 мільйонів гривень. Ці кошти витратили на зарплату працівників галузі, оренду приміщень та комунальні послуги. Цьогоріч потреба на утримання театрів збільшилася і сягнула 206,5 мільйона гривень.

Читайте також: Область отримала понад 200 мільйонів гривень на будівництво ФОКів, очисних споруд і лікарень

Через пандемію коронавірусу та карантинні обмеження культурна сфера Харківської області опинилися в непростій ситуації, говорить директорка Департаменту культури і туризму Харківської ОДА Людмила Терещенко.

– З одного боку ми маємо оптимізувати навантаження на обласний бюджет, з іншого – не залишити людей без роботи та надавати культурну послугу населенню. Врахувавши ситуацію з коронавірусом та збільшенням навантаження на обласний бюджет, ми створили спільну робочу групу з питань оптимізації закладів культури, щоб детально вивчити всі можливості економії та оптимізації в умовах пандемії. Сьогодні (15 квітня. – Авт.) відбулася чергова зустріч групи. За її результатами було вирішено розробити графік зустрічей з представниками кожного закладу культури, де будемо обговорювати ті можливі заходи, які б дали змогу зберегти функціонування театрів, – розповіла Людмила Терещенко.

За інформацією Департаменту, відповідно до рішень двох сесій обласної ради, на забезпечення роботи закладів культури цього року з обласного бюджету вже спрямували близько 54 мільйонів гривень. За ці кошти було повністю профінансовано заробітну плату за січень – березень для працівників восьми обласних театрально-концертних установ.

Серед них – Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка, академічний російський драматичний театр ім. О. С. Пушкіна, державний академічний театр ляльок ім. В. А. Афанасьєва, театр для дітей та юнацтва, академічний театр музичної комедії, Харківська обласна філармонія, а також працівники Великого академічного Слобожанського ансамблю пісні і танцю та Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський».

– Залишків бюджетних асигнувань вистачає лише на аванс за квітень. Аби не допустити заборгованості із заробітної плати для працівників культури, Департаментом розроблено документ, який передбачає перерозподіл коштів з інших програм, – розповіла Людмила Терещенко.

Так, відповідно до проєкту розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про перерозподіл видатків обласного бюджету Харківської області на 2021 рік», фінансування програм з фінансової підтримки театрів, а також філармоній, художніх і музичних колективів, ансамблів та циркових організацій збільшать на 23,5 мільйона гривень. 

За словами Людмили Терещенко, цих коштів вистачить, аби виплатити у повному обсязі зарплати театралам у квітні та травні.
Збільшення фінансування цих програм відбудеться за рахунок зменшення видатків за іншими програмами. Зокрема, за програмою  «Забезпечення  діяльності  бібліотек»  збираються зняти  3,5 мільйона гривень, за бюджетною програмою «Забезпечення діяльності музеїв і виставок» – 12,9 мільйона гривень, за програмою «Забезпечення діяльності інших закладів у галузі культури і мистецтва» та  «Інші заходи в галузі культури і мистецтва» –  понад 4 мільйони гривень та  2,3 мільйона гривень. Ще на близько 706 тисяч гривень відбудеться скорочення фінансування за програмою «Інші програми, заклади та заходи у сфері освіти».

– Фінансування цих видатків заплановане на четвертий квартал цього року, і воно відбудеться. Зараз ми переносимо ці кошти задля того, аби не допустити заборгованості за захищеними статтями, зокрема зарплатами. Але це тимчасовий захід у міжсесійний період, коли з обласного бюджету неможливо виділити додаткові кошти на фінансування закладів культури, – розповіла директорка Департаменту.

За її словами, проєкт розпорядження мають погодити члени постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету та постійної комісії з питань молодіжної політики, культури, спорту та туризму. Засідання комісії заплановано на 16 квітня. 
Члени постійної комісії обласної ради з питань бюджету, засідання якої відбулося  9 квітня, проєкт уже підтримали.