У ХОВА розповіли про стан озимих на Харківщині

19.03.2023 17:38 Суспільство

Восени 2022 року озимі культури у Харківській області засіяли на площі 213,8 тисячі гектарів.

Зменшення посівних площ у Харківській області на 63,9% у порівнянні з минулим роком пов’язане із високим рівнем забруднення сільськогосподарських угідь вибухонебезпечними предметами. 

Про це повідомляє «Слобідський крій» з посиланням на департамент агропромислового розвитку Харківської обласної військової адміністрації.

Наразі на Харківщині близько 90% озимини перебуває у задовільному стані.

Зазначається, що відіграли роль і несприятливі погодні умови. Осінь була дощовою, а зима майже безсніжною.

«На щастя, аномальних змін погодних умов не було. Попередньо, озимина засіяна на площі 8-10% перебуває у нездоровому стані. На цих площах доведеться проводити пересів чи підсів. Не виключено, що ці площі у північно-східній частині області можуть збільшуватися через повне безсніжжя чи пониження температури повітря», - пояснює заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

На зменшення активної роботи в агросекторі вплинули значні пошкодження інфраструктури. До повномасштабного вторгнення у Харківській області функціонували близько 2100 підприємств агросектору. З них – 1300 займались рослинництвом. Окупанти повністю знищили 300 підприємств.

Крім того, внаслідок бойових дій зазнала руйнацій інфраструктура та техніка. За попередніми підрахунками, понад 300 одиниць коштовної техніки й обладнання знищено.

Раніше ми розповідали, як провідне агрогосподарство з Балаклійщини пережило російську окупацію.

Нагадаємо, на Харківщині невеликі агровиробники отримають добрива для ярих і озимих та насіння соняшнику.

Також нагадаємо, фермери, ФОПи та сімейні фермерські господарства Харківської області до 100 гектарів можуть отримати безкоштовно посівний матеріал. На одне господарство розраховано дві тонни пшениці, ячменю та гороху.

Автор: Ксенія Карпенко