Коньяк щезне з прилавків українських магазинів: що відомо

03.12.2025 10:42 Суспільство
Український коньяк поза законом Український коньяк стане бренді / Фото згенеровано ШІ

Із 2026 року набувають чинності нові правила маркування алкогольних напоїв. Назву «коньяк» в Україні більше не використовуватимуть.

Про це медіа «Слобідський край» повідомив інженер із стандартизації ДП «Харківстандартметрологія» Павло Черномаз.

За словами Павла Черномаза, з 1 січня 2026 року українські виробники більше не зможуть використовувати назву «коньяк» для своїх міцних алкогольних напоїв. Замість цього на етикетках з’явиться нове маркування «бренді».

Такі зміни передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС у межах гармонізації українського законодавства з європейськими нормами.

На чому ґрунтується вимога?

Зміна назви закріплена Законом України «Про географічні зазначення спиртних напоїв» (№ 2800-IX від 01.12.2022). Відповідно до прикінцевих положень, із 1 січня 2026 року забороняється використовувати захищені географічні зазначення країн ЄС для продукції, виготовленої в Україні. Це стосується не лише Cognac, а й Armagnac, Calvados, Grappa, Anis Portuges тощо.

Що це означає для виробників?

Необхідно провести актуалізацію технічних умов, змінити назви продуктів у маркуванні, етикетках та рекламних матеріалах. Зокрема, зміна назви «коньяк» на «бренді» є обов'язковою юридичною вимогою. Недотримання цієї норми після встановленого терміну тягне за собою правові наслідки відповідно до законодавства України про захист прав споживачів на географічні зазначення.

Що зміниться для споживачів?

Замість звичного «українського коньяку» покупці бачитимуть на полицях «бренді» або інші марковані назви, які можуть бути зареєстровані як географічні зазначення. Зміна носить юридично-формальний характер і не впливає на якість, смак або технологію виробництва напою.

Заклик до виробників

Забезпечте відповідність продукції новим вимогам завчасно, аби уникнути правових наслідків та зберегти довіру споживачів.

Нагадаємо, у листопаді в Україні запрацював закон, який гармонізує українські норми з європейськими щодо безпечності матеріалів, що контактують з їжею.

Кожен з вас допомагає нам триматися і працювати. Приєднуйтесь до спільноти «Слобідського краю».

Оперативні новини читайте в нашому Telegram