В яких випадках можуть відмовити в наданні статусу ВПО на Харківщині

13.10.2022 16:32 Суспільство
Фото: tsn.ua Фото: tsn.ua
Багато хто напередодні зими замислився, чи не варто поїхати з міста у село Харківської області, де є опалення дровами, щоб не залежати від електрики, або змінити місце проживання в рамках одного населенного пункту. В якому разі можуть відмовити в статусі ВПО та що робити в такому випадку - пояснює наш юридичний консультант.

Для того щоб після переїзду отримати державну та міжнародну грошову допомогу, необхідно оформити статус ВПО.

Але передбачено низку випадків, коли особі може бути відмовлено в наданні статусу ВПО, та причини для його скасування після отримання. 

Як пояснила юристка Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Хотетовська, статус ВПО можуть не надати, якщо:

– відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення ( нагадаємо, що це обставини, які  мусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру).
– органи державної влади мають інформацію, яка підтверджує, що особа свідомо надала неправдиві дані для набуття статусу ВПО;
– втрачено документи, що посвідчують особу (паспорт), проте після їх відновлення довідку можна буде отримати;
– відсутня офіційна реєстрація на території області, з якої особа виїхала;
– немає доказів, які підтвердили б проживання на території, з якої здійснено переміщення.
Юристка підкреслила, що у випадку відмови у наданні статусу ВПО це рішення можна оскаржити в Окружному адміністративному суді. 

Також статус ВПО можуть скасувати, якщо:

–  особа добровільно написала заяву-відмову від статусу;
– скоїла кримінальне порушення;
– повернулася до свого постійного місця проживання;
– виїхала за кордон на постійне проживання;
– подала недостовірні дані.

Автор: Інна Можейко