Вакцинація дорослих: що важливо знати під час війни

18.09.2022 17:45 Суспільство
Під час війни ризик поширення інфекційних хвороб значно зростає. Війна супроводжується великими скупченнями людей у прихистках, обмеженим доступом до базової гігієни та іноді медицини. В таких умовах захворювання поширюються швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей і вакцинуватись.

Існує розповсюджений міф, що щеплення роблять  лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин — ревакцинація. Так само дорослим обов’язково треба вакцинуватися проти окремих хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві.

календар щеплень

Правець та дифтерія

Під час війни ризик отримати травми збільшується: зростає загроза правця, яким  можна заразитися, коли потрапляє до рани забруднений ґрунт, через травмування гострими предметами (наприклад, цвях, арматура тощо) чи уламками деревини. 

В умовах скупчення і переміщення великої кількості людей зростає ризик розповсюдження небезпечних інфекцій, включно з дифтерією. 

Усім дорослим рекомендуємо перевірити, коли вони востаннє отримували щеплення від дифтерії і правця: якщо минуло 10 років від останнього щеплення, час пройти ревакцинацію. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє вакцинувалися від дифтерії та правця, і не маєте доступу до документа про щеплення, краще вакцинуватись. 

Ревакцинація дорослих проводиться кожні 10 років – упродовж усього життя. Щеплення дорослим роблять вакциною зі зменшеним вмістом антигена АДП-М, що закуповується державою і надається безоплатно. Якщо вам час вакцинуватися, зверніться до свого лікаря або у медичний заклад того населеного пункту, де ви зараз перебуваєте: послугу з вакцинації мають надати незалежно від того, чи підписана декларація.

Якщо у вас є можливість вакцинуватися на приватному ринку, ви можете зробити щеплення ацелюлярною вакциною АКДП-М від одразу трьох інфекцій: кашлюку, дифтерії та правця. Захист від кашлюку рекомендується отримати вагітним і всім дорослим у сім’ях з маленькими дітьми, щоб захистити малюка: у дітей першого року життя кашлюк протікає вкрай тяжко, викликає такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку і може призвести до смерті. Захист від кашлюку буде не зайвим і всім дорослим: захворювання може викликати сильний кашель, що іноді призводить до блювоти і сильної втоми. Напади кашлю частіше стаються вночі та можуть тривати до 10 тижнів і довше. 

Гепатит В

Для захисту здоров’я під час війни рекомендуємо перевірити, чи проходили ви імунізацію проти гепатиту В. Зараз будь-хто може опинитися в ситуації, коли потрібно буде хірургічно зашивати рани чи знадобиться переливання крові, тому ризик зараження вірусом гепатиту В зростає.

Більшість дорослих в Україні не отримували це щеплення в дитинстві: вакцину від гепатиту В додали до національного календаря щеплень у 2000-х роках. 

Для дорослих вакцина від гепатиту B в Україні доступна лише на приватному ринку. Іноді вакцину можна придбати в аптеці при медичному закладі, де працює ваш лікар, або звернутися до приватної клініки: тут вартість послуги може включати вакцину і консультацію лікаря.

Ви можете обрати вакцину, яка захищає тільки від гепатиту В, або комбіновану вакцину від гепатиту В та гепатиту А. Отримати захист ще й від гепатиту А – бажано, адже проблеми з водопостачанням цілком вірогідні, а отже, можливі і спалахи гепатиту А.

Зазвичай щеплення проти гепатиту B проводять за схемою 0-1-6 місяців (3 дози). У нинішньому контексті, якщо ви ще не почали вакцинацію, лікар може порекомендувати вам прискорену схему 0-7-21 день плюс ревакцинація (четверта доза) на 12-му місяці для довгострокового захисту.

Пневмокок

Як COVID-19, так і грип можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією. Її найпоширеніша причина — пневмокок. Тому людям із групи ризику (65+, з хронічними захворюваннями) варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. 

Це щеплення не входить до календаря щеплень, тому зробити його можна власним коштом.

Дорослим вводять одну дозу вакцини.

Кір

Якщо у вас є сумніви, чи хворіли ви в дитинстві на кір або чи були вакциновані від кору, вам варто зробити щеплення принаймні однією дозою вакцини від цього високозаразного захворювання. 

Дорослі, так само як і діти, можуть захворіти на кір, що має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Інфекція може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті.

Останній спалах кору тривав в Україні у 2017–2019 роках, і зважаючи на те, що спалахи відбуваються циклічно, новий спалах цілком можливий. Також розповсюдженню кору можуть сприяти великі скупчення людей, які ми спостерігаємо в нинішньому контексті.

Дорослі можуть отримати щеплення від кору лише за власний кошт.

Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК (від кору, паротиту та краснухи) з мінімальним інтервалом 28 днів.

Вітряна віспа

Якщо в дитинстві ви не хворіли на вітряну віспу, то в дорослому віці існує підвищений ризик важкого перебігу вітрянки. 
Щеплення – це ефективний спосіб захиститися від ускладнень.

Особливо важливо вакцинуватися жінкам, які планують завагітніти. Вітрянка небезпечна для вагітних, а вакцинуватися проти неї під час виношування немовля не можна.

Дорослі можуть придбати вакцину в аптеках.

COVID-19

 Вакцинація надзвичайно важлива в умовах поширення штаму «Омікрон», тим паче під час війни, коли можливість дотримуватися застережних заходів, як-от дистанція, провітрювання чи носіння маски, є не завжди. Якщо у вас є можливість безпечно дістатися до місця, де роблять щеплення від COVID, не відкладайте.

Зазвичай первинна вакцинація від COVID-19 передбачає введення двох доз, і важливо отримати обидві. Усім, у кого пройшло 6 місяців від щеплення другою дозою, слід отримати бустерну дозу, щоб посилити захист.

Людям з онкологією, після трансплантації органів, тим, хто проходить імуносупресивну або імуномодулюючу терапію, людям з ВІЛ-інфекцією та низкою інших імунодефіцитних станів важливо отримати додаткову дозу вакцини від COVID – починаючи з 28-го дня після другого щеплення.

 

Автор: Інна Можейко