«Війна змінила суспільство», – історія бійця харківської ТрО

29.11.2023 15:52 Суспільство
Фото: Харківська окрема бригада ТрО Фото: Харківська окрема бригада ТрО

Вадим з позивним «Барсик» до повномасштабного вторгнення відновлювався після служби в Державній прикордонній службі України. 24 лютого 2022 року він прийшов до військкомату, бо хотів захистити близьких та рідний дім.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Харківській окремій бригаді сил територіальної оборони.

Уже 25 лютого він потрапив до Лозівського окремого батальйону 113-ї окремої бригади Сил ТрО. 

– Для мене бути військовим не новина. Я проходив службу з 2018 року – починав з посади рульового патрульного катера і дійшов до снайпера. У свої 23 роки набув неоціненного бойового досвіду разом з товаришами. У новосформованій групі швидкого реагування познайомився з хлопцями, які також мали бойовий досвід. Ми всі відразу порозумілися. У складі групи виконували завдання з виявлення диверсійних груп та колаборантів-корегувальників, – розповідає чоловік.

Свій досвід бійці передавали менш підготовленим військовослужбовцям батальйону. Пізніше Вадим виконував завдання в населених пунктах Ізюм, Куп’янськ, Біла Гора, Сіверськ, Соледар, Нью-Йорк, околиці Бахмута.

– За весь час найважчі бої провів на околицях Соледара, де виконував завдання у складі снайперської пари. Ми стримували приватне військове формування «Вагнер». Тоді я отримав поранення та був евакуйований, – говорить «Барсик».

Долати всі труднощі найбільше допомагала підтримка рідних та друзів, каже Вадим.

– Я знаю, що мене люблять та завжди чекають найдорожчі люди: мати, батько, молодший брат, кохана дівчина та друзі. В найтяжчі моменти завжди намагаюся залишатись оптимістом та робити все, що у моїх силах, для звільнення наших територій від загарбників. Вважаю, що війна дуже змінила наше суспільство, об’єднала свідомих українців та очистила від зрадників, – ділиться військовий.

Раніше ми писали про Володимира з позивним «Таран», який до повномасштабного вторгнення був водієм на приватному підприємстві. Чоловік багато працював, бо найбільше хотів втілити в життя мрію про щасливе й заможне майбутнє. Та 24 лютого 2022 року перекреслило всі його плани.

Та про Миколу з позивним «Кок», життя якого повномасштабна війна перевернула з ніг на голову. Маючи економічну спеціальність, він все життя працював за фахом й до армійської справи не мав жодного стосунку. Але прокинувшись 24 лютого від вибухів, чоловік зрозумів, що війна у нього вдома, а він відтепер її учасник.

А також про кінологічну пару 5-ї Слобожанської бригади – офіцера Нацгвардії Дмитра Кириченка та службового собаки Ірбіса, який двічі запобігав ввезенню до Харкова зброї та вибухівки.

Автор: Ксенія Карпенко