Винятковий потенціал: як планують розвивати туризм у Харківській області

16.06.2020 12:34 Суспільство
Фото: kh.vgorode.ua Фото: kh.vgorode.ua
У період карантину, коли можливість подорожувати світом обмежена, питання розвитку місцевого туризму стає більш актуальним. У цьому плані Харківщина, як вважають в обласній раді, має великий потенціал. А от як саме його реалізувати, минулого тижня радилися представники туристичних агенцій та науковці регіону.

Розвиток туризму може принести велику користь Харківській області. Насамперед це стосується притоку інвестицій та створення нових робочих місць. Про це сказав голова Харківської обласної ради Сергій Чернов на нараді з питань розвитку сільського (зеленого) туризму в громадах області.

– Харківщина має винятковий туристичний потенціал. На території області налічується 784 об’єкти культурної спадщини, 235 з них розташовані у сільській місцевості, – повідомив голова Харківської облради. – Досвід європейських країн свідчить, що зелений, гастрономічний та подієвий туризм стимулюють підприємництво у сільській місцевості зокрема. На внутрішньорегіональний туризм у Європі припадає дві третини туристичних поїздок, а кожне 11-те робоче місце створене у цій галузі. Як результат – розвиток інфраструктури, збільшення надходжень до місцевих бюд­жетів.

Учасники заходу підкреслювали, що актуальним сьогодні вбачається використання туристичного потенціалу громад області. В умовах карантинних заходів, коли можливість подорожувати за кордон обмежена, необхідно дати поштовх розвитку саме внутрішнього туризму.

Власна ідентичність і місцевий колорит

Над популяризацією туристичних об’єктів області активно працює Харківський організаційно-методичний центр туризму, який уже реалізував низку проєктів у цьому напрямі. Це, зокрема, створення інформаційних табличок про історико-культурні пам’ятки з QR-кодами – інформація доступна шістьма мовами. Найцікавіші об’єкти для подорожі регіоном тепер додані до гугл-карт. Крім цього, центр разом з громадською організацією «Культурні ініціативи» розпочав мініпроєкт «Запровадження туризму на сільських територіях як підґрунтя розширення можливостей жіночого лідерства». Він впроваджується в межах проєкту «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді», що фінансується Європейським Союзом.

Сергій Чернов зазначив, що підготовка інфраструктурних проєктів має обов’язково містити соціальну складову, а також ураховувати потреби людей з обмеженими можливостями.

Читайте також: Сергій Чернов: «Участь у проєктах – це залучення інвестицій у громади»

У регіоні вже діє проєкт «Відкрита долоня», в рамках якого для людей з обмеженими можливостями проводять безкоштовні екскурсії за десятьма маршрутами.

– Цей принцип має міститися в програмах розвитку регіону, не тільки соціального та економічного спрямування, а й культури, освіти і неодмінно розвитку місцевого самоврядування. Заклавши таку соціальну складову, виділивши на це кошти, хоча б спочатку і невеликі, ми таким чином покажемо приклад і отримаємо необхідний досвід, який буде застосований і в проєктах розвитку зеленого туризму, а також буде цікавий нашим партнерам, які спеціалізуються на цій темі. Тим паче, вони будуть розуміти, що якийсь обсяг коштів вкладуть вони, іншу частину – місцеві бюджети, а поєднавши ці ресурси, отримаємо гідний результат, – запевнив голова Харківської облради.

Фото: oblrada.kharkov.ua

Він також додав, що перспективним напрямом економічного зростання та створення позитивного іміджу громад є розвиток агросільського туризму. Оскільки саме в цьому різновиді туризму є власна ідентичність та місцевий колорит.

Першочерговим завданням має стати напрацювання дорожньої карти. Саме вона допоможе розв’язати ключові питання формування туристичної інфраструктури. Також Сергій Чернов вважає, що до вирішення проблемних питань розвитку туризму необхідно підходити комплексно, враховуючи географічно-територіальний, ресурсний, маркетинговий, соціальний, управлінський та інфраструктурний аспекти.

– Ми часто-густо недооці­нюємо потенціал нашого краю. Доступність має бути визначальним фактором розвитку туристичного комплексу регіону. Люди хочуть отримувати якісні послуги у будь-якій сфері, туризм не є винятком. Тому реконст­рукція та будівництво доріг, які ведуть до наших унікальних пам’яток, мають вирішальне значення. Ми ніколи у формуванні програм дорожнього будівництва не визначали пріоритетом саме ці напрями. Тож варто переглянути підходи і рухатись далі, – наголосив Сергій Чернов.

Де знайти гроші

Зрозуміло, що на розвиток туризму потрібні кошти, зокрема і з обласного бюджету. За словами голови постійної комісії з питань бюджету Людмили Немикіної, кошти, які залишаються нерозподіленими в обласному бюджеті, можливо, спрямують саме на розбудову туристичної інфраструктури, зокрема і на ремонт доріг.

Сергій Чернов вважає, що необхідно передивитись програму розвитку місцевого самоврядування області, посилити її заходами та доповнити змінами у бюджеті, що стосуватимуться просування туризму на сільських територіях і підтримки архітектурних пам’яток області.

Також голова обласної ради запропонував переглянути положення обласного конкурсу «Разом в майбутнє» та внести відповідні зміни, які б унеможливлювали ситуації недофінансування мініпроєктів з боку місцевої влади.

– На жаль, в умовах сьогодення складно знайти співфінансування на місцях. Необхідно продумати механізм, який дозволив би проводити ретельний моніторинг реалізації проєктів-переможців у напрямі співфінансування, зокрема, – сказав голова облради.

За підсумками зустрічі учасники підтримали ініціативу підготувати меморандум про співробітництво з метою розвитку туристичного потенціалу сільських територій. Меморандум має об’єднати представників місцевого самоврядування, виконавчої влади, науковців і громадські об’єднання.

Читайте також: На Краснокутщині підтримали створення району із центром у Богодухові, а не в Люботині

Також було підтримано пропозицію голови постійної комісії обласної ради з питань молодіжної політики, спорту, культури та туризму Валерії Мураєвої щодо створення платформи для залучення коштів, щоб популяризувати конкретні туристичні об’єкти, враховуючи кращий досвід країн з розвинутим туризмом.

– Ми маємо вийти з ініціативою, щоб якомога більше ресурсів потрапило в цю складову розвитку культурної спадщини, – зазначив Сергій Чернов.

Робота щодо розвитку туризму на Харківщині триватиме надалі. Зокрема завтра, 17 червня, відбудеться нарада з опрацювання пілотного проєкту трьох туристичних маршрутів Харківщиною.