Масове отруєння в харківському кафе: медики назвали остаточну причину

21.07.2021 17:35 Суспільство
Про результати отруєння в одному з ресторанів Харкова 21 липня повідомили в Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Основною причиною спалаху отруєння було вживання неякісного харчового продукту (суші), виготовленого в умовах незадовільного санітарного стану виробництва. Саме такі результати встановили епідеміологи.

Однак, за інформацією Центру контролю та профілактики хвороб, джерело інфекції не встановлено.

"Під час розслідування достовірно встановити загальну кількість та безпосередньо працюючих осіб у закладі і провести їх обстеження не представилось можливим. Зазначене не виключає наявності серед них хворих або бактеріоносіїв сальмонельозної інфекції, тобто ймовірного джерела", – йдеться у повідомленні на офіційному сайті Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, масове отруєння людей в одному з харківських ресторанів сталося 17 червня. Протягом кількох днів із симптомами гострої кишкової інфекції до лікарень Харкова потрапили 90 людей, у тому числі 19 дітей.

Читайте також: Масове отруєння в Харкові: як почуваються хворі

За результатами дослідження, у 45 хворих діагноз сальмонельозу підтверджено лабораторно, а 45 хворим діагноз сальмонельозу встановлено клінічно, епідеміологічно. У 12 хворих виявлені інші збудники групи кишкових інфекцій. Культури сальмонел виділені від хворих, на обробних дошках у закладі та в готових стравах.  

Ці збудники спричинили захворювання як відвідувачів ресторану, так і самих працівників, повідомили у лабцентрі.

Усі протиепідемічні заходи завершені. А хворі виписані з лікарень у задовільному стані.

Автор: Тамара Кіч