Вивчення української мови у школах Харківщини: якої думки батьки старшокласників

22.03.2024 18:21 Суспільство
Фото: Unsplash Фото: Unsplash

У 2023 році Державною службою якості освіти України було проведено дослідження, у ході якого, зокрема, була вивчена думка батьків, діти яких навчалися у 8, 9, 10 та 11 класах  шкіл Харківщини.

У дослідженні брали участь понад 550 батьків  з 16 громад Харківської області:  Балаклійської, Богодухівської, Дергачівської, Зміївської, Лозівської, Мереф’янської, Первомайської, Чугуївської міських, Близнюківської, Донецької, Зачепилівської, Золочівської, Новопокровської, Сахновщинської, Солоницівської селищних, Наталинської сільської рад. 

Як показали результати опитування, освітній процес у школах відбувається виключно українською мовою: про це зазначили понад 90 % опитаних батьків учнів/учениць (у 2022 році цей показник складав 84 %). Разом з тим тільки 52 % батьків переконані, що спілкування вчителів та учнів українською мовою продовжується й після закінчення навчального процесу. Аналогічні результати отримані і в 2022 році.

Раніше ми писали також про те, що показало дослідження щодо використання української мови у побуті школярів Харківщини

Рівнем викладання  української мови та української літератури задоволені 85 % опитаних батьків старшокласників. Однак варто зауважити, що 50-52 % батьків школярів оцінюють рівень знань своїх дітей з української мови та української літератури як середній.

Що стосується неформального спілкування дітей, то, за результатами опитування, 28 % батьків дітей з міста вказали, що діти переважно або виключно використовують українську мову  у неформальному оточенні або серед своїх однолітків. У  батьків із сільської місцевості  36 % повідомили, що їхні діти розмовляють у колі друзів і родині виключно українською мовою та/або переважно українською мовою. 

Великий вплив на формування  мовної культури та вільного володіння українською мовою є те, якою мовою розмовляють самі батьки у сім’ї та при неформальному спілкуванні. І тут результати дуже цікаві. 

За результатами опитування виявлено, що більшість батьків  розмовляють зі своїми дітьми та на роботі українською мовою. Однак від 9 % (село) до 12 % (місто) респондентів зазначили, що в родинному колі спілкуються як українською мовою, так і російською однаковою мірою (2022 році загалом 15 %), а від 4 % (село) до 6 % (місто) використовують переважно російську (у 2022 році – 11 %). 

Також ми писали про виклики та здобутки освіти Харківщини в умовах війни. 

Про мовні звички батьків свідчить і мова спілкування в Інтернеті. Так, 65 %  батьків використовують під час спілкування в соціальних мережах тільки українську та/або переважно українську мову (у 2022 році –  48 % відповідно). Разом із тим 32 % батьків старшокласників  продовжують використовувати переважно російську (тільки російську мову) або обидві мови однаковою мірою під час спілкування в мережі Інтернет.

Автор: Ірина Мнішек