Усі деокуповані громади Харківщини забруднені мінами – ХОВА

25.05.2023 16:52 Суспільство

У Харківській області всі деокуповані громади вважаються небезпечними, найбільш забруднені райони – Ізюмський та Куп'янський.

Про це під час брифінгу повідомив директор Департаменту цивільного захисту населення ХОВА Іван Сокол, повідомляє «Слобідський край».

Серед найбільш забруднених населених пунктів та громад він назвав Липці, Циркуни, Старий Салтів, Вовчанськ, Куп'янськ, Шевченкове, Дворічна, Петропавлівська громада.

Загалом забрудненими вважають усі деокуповані громади Харківщини.

«В яких громадах небезпечно знаходитися? В усіх небезпечно знаходитися. В яких потрібно дивитися під ноги? В усіх потрібно дивитися під ноги. Тому що фактично кожна громада хоч раз була обстріляна, у кожній громаді перебували війська. Навіть там, де вони не перебували, ми стикалися із ситуаціями, де встановлені протипіхотні міни та розтяжки, а також забруднено ПФМ, це так звані «пелюстки». Таких ситуацій дуже багато, – сказав Сокол.

Особливо складна ситуація нині з мінами «пелюстками», зазначив Іван Сокол.

«Зараз пішов уже другий рік після того, як їх розкидали. Вони лежать на землі, над ними суха трава, а над ними уже зелена трава, яка виросла цього року. Це дуже велика проблема для знаходження такої міни», – говорить директор Департаменту цивільного захисту населення ХОВА.

Нагадаємо, з початку деокупації на Харківщині на мінах підірвалася 181 людина.

Ми повідомляли, що на Харківщині з початку війни сапери ДСНС отримали 23 тисячі заявок на розмінування.

Нагадаємо також, з початку року на водоймах Харківщини загинуло 20 людей.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: к