Встановлення інвалідності: спрощення для жителів Харківської області

22.03.2023 10:21 Суспільство
rv.gov.ua rv.gov.ua

У зв’язку з воєнним станом в Україні було спрощено процедуру встановлення та продовження статусу особи з інвалідністю. 

 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» юристка Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, для спрощення проведення медико-соціальної експертизи Кабмін прийняв постанову № 225. Документ передбачає встановлення інвалідності особам заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Таким чином, якщо людина не має можливості прибути до місця проведення МСЕК, то комісія може прийняти рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК), – пояснила Анастасія Макеєва.

Також Кабмін прийняв постанову від 30.03.2022 № 390, яка передбачає продовження строку дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю. Ці постанови будуть дійсними на весь термін дії воєнного стану на території України та шість місяців після його припинення/скасування.

– З урахуванням зазначеного Урядом також автоматично продовжено виплату всіх пенсій і соціальних допомог по інвалідності, а також термін дії індивідуальної програми реабілітації для зазначених осіб, – зазначила  Анастасія Макеєва.

Нагадаємо, за рік з Харківщини евакуювали понад 700 маломобільних та людей з інвалідністю. Раніше ми писали, чи потрібно жителям Харківщини змінювати документи через різну транслітерацію. Також читайте, «Армія відновлення» працює в 36 громадах Харківської області. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Максим Леман