Урятували бронежилет та удача: боєць ТрО про запеклий бій

05.05.2023 11:51 Суспільство
Фото: Харківська окрема бригада ТРО Фото: Харківська окрема бригада ТРО

У цивільному житті Олег з позивним «Калина» мав стабільний хороший заробіток, родину, двох дітей та цікаве хобі. Проте 25 лютого 2022 року вирішив попрощатися з цивільним життям та пішов до військкомату.

Історію військовослужбовця кореспонденту медіа «Слобідський край» розповіли у Харківській окремій бригаді сил територіальної оборони.

Через два дні чоловік потрапив до Харківської окремої бригади ТрО. Тоді офіцерських вакансій не було, Олег записався рядовим. У складі батальйону він виконував поставлені задачі в різних частинах Харкова.

Пізніше вони стояли на позиціях у лісах під селом Богородичне на Донеччині. Тоді тривали жорстокі обстріли, по лісу у великих обсягах летіло все, що було на озброєнні у росіян. У серпні «Калина» почав виконувати обов’язки командира взводу.

У бригаді розповідають, що військовий дуже ретельно вибудовував свій взвод. Особливу увагу приділяв відносинам між сержантами, командирами відділень та їх підлеглими, а також вивченню тактики й риттю оборонних споруд. Ці вміння дали свої плоди пізніше, врятувавши не одне життя.

Потім військові несли службу в Курдюмівці неподалік Бахмута. Олег особисто розподіляв позиції кожному стрільцю, розставляв важкі кулемети, зазначають у бригаді. Кожен солдат добре знав, який сектор повинен тримати. Були налагоджені зв’язок і взаємодія між відділеннями.

«Запеклі бої йшли і вдень, і вночі. Коли з’являлася вільна хвилина, хлопці розбивалися на групи й по черзі відпочивали. Вартові доповідали по рації щопівгодини. Після двох діб безсоння я відключився на три години, а коли прокинувся, то на відстані 1,5 метра від свого окопу побачив свіжу воронку від 82-ї міни. Трохи далі були воронки від 120-х. Організм настільки виснажився, що не відреагував на звуки обстрілу», – згадує «Калина».

Тоді сусідній підрозділ по рації попросив накрити вогнем важкого кулемета мінометну батарею, яка не давала підняти голову. Олег сам узяв кулемет і вийшов на позицію. Одразу після виконання завдання він отримав три кулі від снайперів, та завдяки бронежилету та удачі залишився живим.

Зараз Олег виконує обов’язки командира роти.

«Хлопці з нашого взводу пішли на підвищення в різні підрозділи, ще трохи – і вони стануть командирами і будуть вчити підлеглих так, як я їх учив», – говорить «Калина».

Раніше ми писали про бійця, який втратив ногу та повернувся на службу.

А також про бійця з псевдо «Прокурор» служить снайпером у 1-й окремій бригаді спеціального призначення ім. Івана Богуна.

Також ми розповідали про Євгена з позивним «Жека», який служить у Богодухівському окремому батальйоні Харківської окремої бригади сил ТрО.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко