Зайнятість для людей з інвалідністю: які держпрограми та послуги існують – ПЕРЕЛІК

06.05.2024 12:20 Суспільство
Фото: news.dtkt.ua Фото: news.dtkt.ua

Держава через службу зайнятості пропонує людям, які мають інвалідність, низку програм та послуг, що дозволяють людині з обмеженими можливостями мати гідну роботу та зарплату або здобути освіту для зміни сфери діяльності.

Фахівці Державної служби зайнятості підберуть пропозицію роботи з урахуванням індивідуальних особливостей людини, перспектив її професійного та кар’єрного зростання.

Раніше ми писали також про спрощену процедуру встановлення інвалідності 

Програми 

  1.  Освіта за ваучером. Людина з інвалідністю має можливість отримати професійне навчання за ваучерами. Це можливість підвищити фаховий рівень за своєю професією або отримати нову.
  2. Урядова грантова програма «Власна справа».
  3. Урядова програма «Грант для ветеранів, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя». В  обох випадках кошти надаються на старт або розвиток уже діючого бізнесу. Подати заяву на участь у програмах можна через портал «Дія».
  4. Ветерани з інвалідністю можуть безоплатно пройти навчання в закладах освіти Державної служби зайнятості. Можна отримати одну з 95 ліцензованих професій. Для цього потрібно: 
  •  обрати професію або освітню програму;
  •  подати заяву;
  •  підписати договір з навчальним закладом та розпочати навчання.

Зареєструватися на навчання можна, заповнивши онлайн-форму на порталі ДСЗ.

Також для людині з інвалідністю "працює" соціальний захист у період безробіття – ій надають  статус безробітньої та вона отримує виплати допомоги по безробіттю.