Жителі Харківщини отримали понад 170 тисяч енергоощадних LED-ламп

13.02.2023 19:49 Суспільство
З 30 січня у Харківській області стартувала нова програма енергозбереження для населення. Жителі регіону можуть замінити старі лампи розжарювання на більш енергоощадні LED-лампи.

Про це повідомляє "Слобідський край" з посиланням на ХОВА.

Згідно з програмою енергозбереження, яку ініціював Президент України Володимир Зеленський, кожен повнолітній українець може обміняти до 5 ламп розжарювання на нові енергоощадні. Як зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, на сьогоднішній день жителі Харківської області отримали 173 092 такі LED-лампи.

"У Харківській області видача триває по всій мережі стаціонарних відділень Укрпошти. Сьогодні очікуємо чергову партію LED-ламп для жителів регіону. Загалом плануємо обміняти 1 мільйон лампочок", – розповіла Віта Ковальська. 

Для того щоб стати учасником програми, необхідно подати заявку в застосунку "Дія". Там потрібно вказати, скільки ламп і в якому відділенні Укрпошти людина бажає їх отримати. 

Загалом українцям пропонують обміняти 50 мільйонів застарілих ламп. Це дозволить заощадити близько 1 Гвт електроенергії. Тобто 50 мільйонів LED-лампочок можуть розвантажити роботу цілого реактора атомної електростанції. Передбачається, що програма допоможе збалансувати енергосистему країни, яка вже суттєво постраждала від російських атак.

Нещодавно ми писали, як у Харківській області обміняти лампи розжарювання на енергоощадні. Детально про те, які існують варіанти обміну, що треба мати із собою для їх отримання, як оформити попереднє замовлення на лампи та багато іншого. 

Нагадаємо, "Харківобленерго" оновило графік погодинних відключень світла в Харківській області на наступний тиждень, з 13 до 19 лютого.

Автор: Юлія Гнатченко