Зміна може тривати тиждень: військовий про роботу снайпера

29.04.2023 19:10 Суспільство

Військовослужбовець з псевдо «Прокурор» служить снайпером у 1-й окремій бригаді спеціального призначення ім. Івана Богуна, яка брала участь у звільненні Харківщини у вересні 2022 року.

Історію військовослужбовця кореспонденту «Слобідський край» розповіли в 1-й окремій бригаді спеціального призначення ім. Івана Богуна, яка брала участь у звільненні Харківщини у вересні 2022 року.

Рік тому чоловік вибрав для себе військову спеціальність – снайпер. Зараз він працює у Бахмуті, одна зміна може тривати від трьох днів до тижня. Каже, до специфіки роботи уже звик.

«Ти стаєш схожий на ящірку або змію, яка застигла та не рухається. Лежиш, не відволікаєшся, у тебе немає часу думати про те, чого ти хочеш, бо є сектор і ти його контролюєш. Єдине, що можеш зробити – на декілька секунд відволіктися від прицілу, щоб подивитися очима у сектор. Вдалий день – це коли ти зміг зробити хороший результат, невдалий – коли майже 12 годин лежиш і жодної цілі не бачиш. Проте, з іншого боку, такий день теж можна назвати вдалим, бо ти повернувся живим», – говорить військовий.

Максимальна відстань, з якої «Прокурору» вдалося зробити постріл, півтора кілометра. Він розповідає, що навіть один снайпер здатен зупинити наступ противника на декілька годин.

«Коли вороги чують, як куля поряд летить, вони розуміють, що за ними спостерігають. Тоді їм потрібно міняти тактику, змінювати маршрути. Навіть один снайпер може затримати рух ворожої групи на декілька годин», – каже чоловік.

Щоб віднайти позиції українських снайперів, ворог використовує різну тактику.

«Якщо пішла інформація, що там працює снайпер, вони будуть використовувати будь-які засоби – артилерію, танки, навіть просто важкі кулемети. Коли побачили, звідки був здійснений постріл, вони просто закидають нас з різного озброєння. Нещодавно по нам працювали протитанковими керованими ракетами, добре, що промахнулися. Чотири протитанкові ракети пролетіли поряд з будинком. Ми фартові», – ділиться боєць.

Військовий говорить, що росіяни постійно використовують дрони. Проте зрозуміти, чий саме дрон летить, наш чи противника, дуже важко.

«У Бахмуті багато підрозділів, і зв’язок з ними не завжди нормальний. Тому будь-який дрон, що перебуває у повітрі, ми розцінюємо як ворожий», – розповідає чоловік.

«Прокурор» говорить, що наразі у Бахмуті – регулярна армія рф і «вагнерівці».

«Зараз противник має засоби захисту. До того ж я бачив, що це наші шоломи, бронежилети, камуфляжі. Тобто вони не гребують зняти речі з когось. Можливо, це тому, що наші засоби захисту кращі, а можливо, просто задля введення в оману, бо в них тактика така, вони її постійно використовують. Я б не називав їх «мобіками», бо рухаються правильно, скрито, це вже не та навала, яка була раніше й просто рухалася вперед. Це навчені люди», – зазначає військовий.

Чоловік каже, що справжня робота снайпера зовсім не схожа на те, що зазвичай показують у фільмах.

«Все відбувається інакше. Ти жива людина, ти проживаєш якісь емоції, це не та картинка з фільму. Особливо дуелі снайперів – це нонсенс, як на мене. Якщо тебе помітив снайпер, потрібно змінити позицію. Ти будеш більш ефективним, якщо знищуватимеш інші цілі», – говорить «Прокурор».

Також ми розповідали про Євгена з позивним «Жека», який служить у Богодухівському окремому батальйоні Харківської окремої бригади сил ТрО.

Раніше ми розповідали про Віталія з позивним «Хантер», який служить у Богодухівському окремому батальйоні Харківської окремої бригади сил ТрО.

Нагадаємо, боєць з Ізюма дев’ять разів отримував поранення та щоразу повертався на фронт.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко