ЗНО-2021 проведуть у дев’яти містах Харківської області

16.12.2020 14:26 Суспільство
Фото: zik.ua Фото: zik.ua
У Харківській облдержадміністрації затвердили округи проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

14 грудня Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним центром оцінювання якості освіти провели онлайн-нараду щодо проведення ЗНО-2021. Наступного року тестування відбуватиметься у дев’яти містах області: Балаклія, Богодухів, Валки, Ізюм, Красноград, Куп’янськ, Лозова, Чугуїв та Харків. Новачки у цьому переліку Валки та Богодухів. Нагадаємо, під час проведення ЗНО-2020 були задіяні сім округів.

Учасники онлайн-зустрічі обговорили питання роботи педагогів, облаштування по одному-два пункти ЗНО для безбар’єрного доступу абітурієнтів з-поміж маломобільних груп населення, готовність звукової техніки для аудіювання з іноземної мови та стан приміщень.

Як зазначив «СК» директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, причиною розширення мережі округів є затвердження нового адміністративно-територіального устрою районного рівня та рівня територіальних громад України, а також безпека учасників з огляду на епідеміологічні загрози у 2021 році.

Загальна кількість установ, де проходитиме тестування у 2021 році буде залежати від кількості зареєстрованих учасників для проходження. Наприклад, у 2020 році по Харківській області були задіяні 107 закладів освіти (з них 95 пунктів проведення під час найбільшого ЗНО з української мови та літератури).

Прийом документів на ЗНО-2021 стартує з 1 лютого і триватиме по 5 березня. А з 5 по 19 січня триватиме прийом документів на пробне тестування, яке відбудеться 10 квітня.

Наступного року кожен зареєстрований учасник матиме право складати тести щонайбільше з п’яти предметів із запропонованого переліку: українська мова, українська мова i література, математика, історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Обов'язковими до складання будуть чотири предмети – українська мова або українська мова та література, математика, історія України або одна з іноземних мов. Четвертий навчальний предмет учасник може обирати, який йому до вподоби.

Також з наступного року будуть дворівневі тести з української мови та з української мови і літератури. Тест з української мови розрахований на 150 хвилин. Результати даного тесту можуть бути використані як для ДПА, так і для вступу до вишів. Тест з української мови та літератури розрахований на 210 хвилин. У ньому будуть завдання нового формату, на які потрібно буде давати короткі відповіді. Тести з математики теж будуть дворівневими: стандартний рівень і поглиблений. Для вступу до вишу потрібно буде складати тести з обох рівнів. Тест рівня стандарт розрахований на 150 хвилин, а рівнів стандарт та поглибленого – 210 хвилин.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання почнеться 21 травня тестуванням з хімії і завершиться 15 червня тестуванням з географії.

Читайте також: Кафе, школи та церкви Харківщини з 19 грудня працюватимуть за новими правилами

Автор: Андрій Соха