Як Харківщина готується до складної зими

07.09.2022 11:00 Влада
Через повномасштабне російське вторгнення минулий опалювальний сезон завершувався у Харківській області в екстремальних умовах. Ворог постійно цілить по об’єктах критичної інфраструктури. Попри всі складнощі, регіон активно готується до зими. Експерти попереджують, що зимівля буде складною. Харківська обласна військова адміністрація прораховує всі варіанти розвитку подій і заздалегідь допомагає громадам підготуватися до будь-яких «сюрпризів» як погоди, так і ворога.

На «фінішній прямій»

До старту нового опалювального сезону ще понад місяць, підготовка до нього триває вже кілька місяців. Наразі, за інформацією ХОВА, до осінньо-зимового періоду водопровідно-каналізаційне господарство підготовлене на 72,1 %, житловий фонд – на 78 % (це 9607 житлових будинків з 12261), соціальна сфера – на 60 % (689 закладів з 1156), комунальне дорожньо-мостове господарство – майже 76 %.

Окрім загальної ситуації, в ХОВА добре знають про стан справ у кожній окремій громаді Харківщини, бо на постійному зв’язку з ними. У регіоні вже відбулося шість засідань обласного штабу з підготовки до майбутнього опалювального сезону, де голови районних військових адміністрацій та територіальних громад звітували, як триває підготовчий «марафон» та з якими проблемами доводиться стикатися.

Як зазначив очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, попри постійні ворожі обстріли, зокрема і критичної інфраструктури, підготовка до опалювального сезону в області йде за планом.

– Тривають профілактичні та ремонтні роботи в котельнях, відновлюються комунікації тепломереж, ремонтуються об’єкти, що постраждали від обстрілів. Щодо питань підготовки до зими триває постійна комунікація з громадами та владою на місцях. Робиться усе можливе, а іноді й навіть неможливе, щоб забезпечити наших громадян теплом узимку. Втім, усі ми маємо зважати на ситуацію – війна триває, обстріли здійснюються щодня і треба бути готовими до того, що ситуація може кардинально змінитися будь-якої миті, – підкреслив начальник ХОВА.

Фахівець виконує зварювальні роботи на об'єктів Харківщини

За інформацією Харківської ОВА, станом на 1 вересня теплове господарство регіону було технічно готове до холодів на 73,3 %. Наразі найбільш підготовленими до опалювального сезону є Красноградський та Лозівський райони.

Так, за словами заступника начальника ХОВА Михайла Харнама, середній відсоток готовності теплопідприємств Лозівщини – понад 80 %. У районі продовжують усувати пошкодження після ракетних обстрілів. Окрім цього, закуповуються матеріали для комунальних підприємств та створюються додаткові бригади для аварійних викликів. У планах також закупити «буржуйки» та польові кухні для облаштування пунктів обігріву.

У Первомайській громаді Лозівського району підготовка до холодів узагалі мало чим відрізняється від минулих років. Уся критична інфраструктура є неушкодженою. Однак, на випадок надзвичайних ситуацій, у Первомайському планують закупити дизельні генератори.

Приблизно на 80 % готовий до зими і Красноградський район. Під час засідання обласного штабу голова РВА Віктор Войтенко доповів, що Красноградщина наразі випереджає графік підготовки до опалювального сезону. Серед проблем, які виділяє чиновник, – забезпечення населення дровами. Однак уже є шляхи вирішення – дрова нададуть у місцевому лісовому господарстві та в інших областях України.

Не відстає у підготовці до осінньо-зимового періоду й Богодухівський район. Але тут першочергове завдання – забезпечити всім необхідним Золочівську громаду, яка найбільше потерпає від російської агресії та майже щоденно обстрілюється. На Золочівщині планують облаштувати пункти обігріву в старостинських округах та в тих соціальних будівлях, які будуть опалюватися. За словами Золочівського селищного голови Віктора Коваленка, усі пошкодження енергетичних та газових мереж, водопостачання одразу локалізуються.

Залежно від інтенсивності обстрілів відсоток підготовчих робіт може змінюватися, особливо у громадах, які знаходяться безпосередньо в зоні ведення бойових дій.

Як повідомляють в обласній військовій адміністрації, найбільш постраждалими в області є деокуповані Роганська, Вільхівська та Циркунівська громади. А також ті громади, які піддаються постійним артилерійським та ракетним обстрілам. Окрім вищезазначеної Золочівської, це ще Дергачівська та Малоданилівська, Чугуївська, Печенізька, Малинівська і Новопокровська громади. Тут частково або повністю зруйновані об’єкти критичної інфраструктури.

Через обстріли та пошкодження ці громади наразі є найменш підготовленими до опалювального сезону. Щоб запобігти переохолодженню та обмороженню місцевого населення під час холодів, обласна влада допомогла органам місцевого самоврядування підготувати 430 стаціонарних пунктів обігріву. У ХОВА повідомляють, що одночасно ці пункти обігріву зможуть розмістити понад 7100 людей.

Також обласна адміністрація планує закупити 200 польових наметів з утеплювачами, пічками, польовими ліжками та біотуалетами.

Відновлення критичної інфраструктури

Доводиться проводити колосальну роботу з відновлення об’єктів критичної інфраструктури. За інформацією обласної військової адміністрації, внаслідок бойових дій на Харківщині були пошкоджені 169 об’єктів теплового господарства та 23,9 кілометра мереж. Уже 51 об’єкт відновлено, у процесі – 90 об’єктів.

Від ворожих снарядів дісталося і 105 об’єктам водопровідно-каналізаційного господарства області, зокрема і 4,8 кілометра мереж. Наразі відновлено 13 об’єктів, у процесі – 61 об’єкт.

Дуже пошкоджена і система газопостачання – 387 об’єктів та 1303,2 кілометра газорозподільних мереж. На сьогодні відновлено 69 об’єктів.

Система електропостачання регіону також потерпала від російських військових. Унаслідок ворожих обстрілів були пошкоджені 193 об’єкти та 4038,9 кілометра мереж.

Наразі в Харківській області з урахуванням окупованих територій без електропостачання залишаються близько 142 тисячі абонентів, а без газопостачання майже 71 тисяча споживачів.

Аварійні бригади «Харківобленерго», «Харківгазу» та «Харківміськгазу» цілодобово відновлюють мережі та обладнання, які потерпають від російських обстрілів. Багато з вже відновлених об’єктів знову зазнають ушкоджень.

Загальна проблема для всіх підконтрольних Україні районів області – це забезпечення мешканців громад альтернативними видами палива.

– До альтернативних видів палива належать дрова, вугілля, печі-«буржуйки» та електрообігрівачі. Забезпечення людей паливом тісно відпрацьовується Обласною військовою адміністрацією із районними військовими адміністраціями. Також відповідна інформація постійно надається до Міністерства розвитку громад та територій України і Міністерства з питань тимчасово окупованих територій України, – зазначили у Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА.

Також установи та організації, які фінансуються коштом місцевих бюджетів, укладають та переукладають договори на постачання природного газу з Нафтогазом.

Окрім цього, районні військові адміністрації Харківської області створюють резервні запаси матеріалів, обладнання, палива. Наразі закуплено 244 бензинові та дизельні генератори, 29 мініелектростанцій, два циркулярні насоси, 93 печі-«буржуйки», 24 електрообігрівачі, понад 11 тонн бензину та майже 19 тонн дизельного палива.

У тему

8 серпня по ТЕЦ-3 у Харкові росіяни завдали ракетних ударів. На цей час з міського бюджету виділили на проведення ремонтних робіт 60 мільйонів гривень. Роботи з відновлення тривають.

Харківська ТЕЦ-5 працює у штатному режимі на природному газі, генерує електричну енергію й забезпечує споживачів гарячою водою.

А от Зміївська теплова електростанція готова до опалювального сезону на 45 %.