Як на Харківщині підтримують Захисників і Захисниць на регіональному рівні

08.05.2024 11:21 Влада
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

У Харківській області впроваджують Програму підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей, яка розрахована на 2024–2028 роки. 

«Слобідський край» розбирався, яка підтримка вже надається та що мають ухвалити найближчим часом.

Грошова допомога та компенсації 

Підтримка Захисників і Захисниць відбувається на державному, обласному та місцевому рівнях коштами та заходами, що передбачені відповідними програмами. Так, Комплексна програма підтримки Захисників і Захисниць України та членів їхніх сімей на Харківщині розрахована на чотири роки. Загальний обсяг фінансових ресурсів на цей рік становить понад 113 мільйонів гривень. У квітні 2024 року відбулася позачергова сесія обласної ради, де було затверджено порядок використання коштів на виконання цієї Комплексної програми.

Так, за даними ХОВА, були враховані кошти на виплату щомісячної адресної грошової допомоги у вигляді 8 тисяч гривень до настання повноліття дітям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; на виплату щомісячної адресної грошової допомоги для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць – додаткова соціальна гарантія в розмірі 50 %, державою компенсується ще 50 %; на виплату одноразової адресної грошової допомоги у вигляді 50 тисяч гривень особам, стосовно яких установлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Щоб ефективніше реалізувати програму на місцях, питання обговорили на нараді з представниками громад. Керівникам ТГ рекомендували взяти під особистий контроль реалізацію вказаних порядків, адже документи на отримання додаткових гарантій подаються до органів соціального захисту громад або до виконавчих органів сільських, селищних або міських адміністрацій. У ХОВА пояснили, що це зроблено для зручності та більшої ефективності реалізації рішень. Також для органів соціального захисту громад обласна військова адміністрація підготувала роз’яснення.

Місцеві програми підтримки

Водночас у кінці грудня минулого року обласна військова адміністрація звернулася до всіх громад регіону з пропозицією створити власні програми підтримки Захисників і Захисниць та членів їхніх сімей і визначити пріоритетні напрями, за якими надаватимуть допомогу.

– Підтримка від громад була й раніше, але ми хотіли створити таку програму, щоб людина могла її відкрити й побачити, які додаткові гарантії вона або члени сім’ї можуть отримати на рівні громади. Так, протягом січня-лютого 2024 року в усіх районах області, окрім Куп’янського, керівництво Департаменту соціального захисту разом з Управлінням у справах ветеранів, із залученням колег з Центру зайнятості та Головного управління Пенсійного фонду провели консультативні зустрічі. Там були присутні керівники громад, керівники органів соціального захисту, представники ветеранських громадських об’єднань та члени сімей загиблих військовослужбовців. Одне з ключових питань – підготовка місцевих програм підтримки наших Захисників, – наголосив Олег Синєгубов.

Станом на середину квітня такі програми були затверджені у 28 громадах регіону. Зокрема, у 20 громадах планують надати одноразову виплату членам сімей загиблих до Дня пам’яті захисників України. Серед актуальних питань – забезпечення твердим паливом домогосподарств сімей Захисників та Захисниць. У деяких населених пунктах громада візьме на себе закупівлю та доставку твердого палива, в деяких – людям надаватимуть матеріальну допомогу на закупівлю. У 8 громадах запровадили відшкодування членам сім’ї загиблого за встановлення пам’ятників. У 9 громадах передбачено надання одноразової допомоги або подарунків дітям загиблих військовослужбовців.

Також у ХОВА зазначили, що допомогу можуть отримати військовополонені та їхні сім’ї. 10 квітня депутати Харківської обласної ради підтримали ініціативу щодо грошових виплат українцям, які постраждали внаслідок вторгнення росії в Україну. Йдеться про жителів регіону, які були позбавлені волі внаслідок агресії рф. Їм призначено одноразову грошову виплату в розмірі 50 тисяч гривень. Також допомогу надає й держава – це 100 тисяч гривень людям, які звільнені з полону, ще 100 тисяч гривень за кожен рік перебування в полоні. Отримувати таку виплату можуть члени сімей тих людей, які наразі перебувають у полоні.

Що розглянуть на черговій сесії

З метою забезпечення ефективної реалізації Комплексної програми ХОВА розроблена та винесена на розгляд чергової сесії обласної ради низка документів, які дозволять реалізовувати інші заходи на підтримку Захисників і Захисниць.

– Наприклад, передбачені кошти на відшкодування особам, які отримали інвалідність унаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини. Оплачуватиметься 50 % вартості отриманих послуг за самостійне санаторно-курортне лікування на території Харківщини, – пояснив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Крім того, на 50 % оплачуватиметься навчання військовослужбовців, які є жителями області та здобувають тут освіту за власний кошт. Також передбачені кошти на виплату винагороди за участь у міжнародних змаганнях кращим спортсменам Харківської області – Захисникам і Захисницям.

Серед пропозицій є часткова грошова компенсація за виготовлення та встановлення пам’ятних знаків, надгробків на могилах загиблих або померлих Захисників і Захисниць. Передбачено, що за рахунок коштів обласного бюджету планується виплата у розмірі до 90 % від витрат, але не більше 30 тисяч гривень. Також буде започатковано нову відзнаку для Харківського регіону з нагородою у 20 тисяч гривень.

– Плануємо вручати до державного свята Дня Захисників і Захисниць України відзнаки, які передбачатимуть грошові виплати, – зазначив Олег Синєгубов.

Зазначимо, що станом на кінець 2023 року в Харківській області зареєстровані понад 63 тисячі ветеранів війни та членів їхніх родин, з них 29 тисяч – учасники бойових дій під час АТО/ООС.

Олег Синєгубов

Також ми писали, що ветерани та ветеранки тепер можуть пройти безоплатне перенавчання та отримати нову спеціальність – соціальний працівник.

Автор: Ксенія Карпенко