Як Швеція долучиться до відновлення Харківської області

11.04.2023 10:20 Влада

Минулого тижня на Харківщину завітали гості зі Швеції, які ознайомилися з роботою архівів та музеїв під час повномасштабного вторгнення. Скандинавські партнери висловили наміри про допомогу у відновленні регіону, зокрема музейної та архівної справи.

Як передає медіа «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну раду, 6 квітня голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко зустрілася з головною зберігачкою фондів Національного архіву Швеції Йоганною Фріс Маркевич та генеральною директоркою Національного музею військової історії Швеції Гелен Ронлунд. Вони ознайомилися з роботою архівів і музеїв Харківщини під час повномасштабної російської агресії та окреслили напрями комунікації щодо надання допомоги архівним і музейним установам нашого регіону. Йоганна Фріс Маркевич зауважила, що Швеція має багато чому навчитися в нас: умовам праці у воєнному сьогоденні та підготовці дорожньої карти при виникненні надзвичайних ситуацій, такої, наприклад, яка сталася в Україні.

– Мені дуже приємно, що ви прагнете перейняти наш досвід роботи архівів та музеїв у воєнний час. Харківщина – один із найбільш постраждалих регіонів, ми хотіли б мати надійних партнерів та друзів у відбудові області, збереженні її історії та трансляції наслідків російської агресії у всьому світі. Харківська обласна рада має в своєму підпорядкуванні низку музейних закладів, що потребують відбудови та збереження архівних фондів. Ми прагнемо до змістовної співпраці. Вектор роботи зі збереження культурного надбання теж може бути вагомим у боротьбі з ворогом, адже наше завдання – зберегти нашу історію, історію нашої незалежності, незламності та вільної країни, – підкреслила голова Харківської облради.

Гості зі Швеції взяли участь у міжнародному круглому столі за темою «Актуальні питання архівної та музейної справи в умовах воєнного часу». До цього заходу також долучилися заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва, представники Харківського національного університету імені Каразіна, керівники обласних комунальних закладів музейної та архівної справи.

– Ми робимо все, щоб зберегти наше історичне надбання, евакуюємо музейні фонди, відновлюємо будівлі та споруди, консервуємо та плануємо їхню реконструкцію після перемоги. Це дуже складна робота, особливо в умовах постійної загрози з боку агресора. Тож ми потребуємо допомоги саме у цій справі. Харківський регіон – це потужний осередок музейної справи з досвідом міжнародного партнерства. Ми маємо безцінний досвід роботи в кризових умовах та умовах ведення активних воєнних дій, яким можемо поділитися з нашими шведськими колегами з метою посилення загальноєвропейської безпеки, – зазначила Валерія Мураєва.

Вона запропонувала продовжувати партнерство на постійній основі, для чого, можливо, укласти відповідні двосторонні документи. Зі свого боку Гелен Ронлунд запевнила, що зробить усе для допомоги музейній справі Харківщини і ретранслюватиме народу Швеції інформацію про культурне надбання та історичну спадщину нашого регіону.

Нагадаємо, кілька днів тому заклади освіти та громади Харківської області отримали 97 генераторів. Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери. А у Польщі побачили потенціал відновлення громад Харківської області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.