Артур Товмасян: Проблеми, які турбують громади, триматиму на особистому контролі

22.07.2021 13:08 Влада
Голова Харківської обласної ради ознайомився з проблематикою Куп’янського району.
«Вирішення проблеми зрушилося з місця після того, як про неї дізнався голова Харківської облради». Такі відгуки в місцевих пабліках громад часто можна прочитати через деякий час після візиту до них очільника Харківської облради Артура Товмасяна. Про свої гострі питання та надбання розповіли самоврядовцю ще у двох громадах області – Куп’янській та Петропавлівській.

 

Майже як удома

20 липня Артур Товмасян уперше на посаді керівника облради з робочою поїздкою відвідав Куп’янськ. Розпочав своє «знайомство» з містом з інспекції закладів Харківської обласної ради. Спочатку самоврядовець навідався до Куп’янської спеціальної школи, де навчаються 167 учнів.

– У класах навчається небагато учнів, бо кожна дитина потребує особливої уваги, – розповіла директорка закладу Наталія Пушкар. – У нас є вісім майстерень, спеціалізовані кабінети для реабілітації з навчально-корекційним обладнанням, з розвитку мовлення, практичного психолога, логоритміки, лікувальної фізкультури, фізіотерапевтичний, кімната із сенсорного розвантаження, образотворчого мистецтва, естетики тощо.

Також на території Куп’янської спеціалізованої школи розташовано два ігрові майданчики для молодших школярів, футбольне поле із штучним покриттям, майданчик з вуличними тренажерами, є бібліотека та спортивна зала. У закладі працюють 10 гуртків. А ще у спеціалізованій школі є «демонстраційна квартира». За словами директорки, цю квартиру вони облаштували для того, щоб діти привчалися до домашнього побуту, а ще учні тут святкують свої дні народження.

Артур Товмасян в Куп'янську

У школі безкоштовно для учнів організоване п’ятиразове збалансоване харчування.

– Із 1 вересня годуватимемо дітей за меню Євгена Клопотенка. Хоча, якщо чесно, багато схожих страв наші кухарі вже давно й так готують, – зазначила Наталія Пушкар.

Вивчають вихованці закладу й комп’ютерну грамотність, у школі є один комп’ютерний клас. Щоправда, під час візиту Артур Товмасян звернув увагу, що техніка застаріла. Голова Харківської обласної ради пообіцяв сприяти у вирішенні питання оновлення комп’ютерного класу, щонайменше школі потрібно 20 нових ноутбуків.

Читайте також: Фінансові паспорти громад створять на Харківщині

Сучасні котельні

Після спеціалізованої школи Артур Товмасян відвідав ще один комунальний заклад Харківської облради – Куп’янський психоневрологічний інтернат. У двох житлових корпусах закладу наразі проживає 121 підопічний (по 2–4 людини в одній кімнаті).

Як розповів директор закладу Володимир Сабада, інтернат було засновано більше 20 років тому. Психіатрична медикосоціальна експертна комісія № 1 та лікарсько-консультативна комісія Куп’янської міської центральної лікарні кожному підопічному розробляють і корегують індивідуальні програми реабілітації, також контролюють їх реалізацію, вирішують питання щодо подальшого перебування підопічних в інтернатній установі.

– Медичні кабінети забезпечуються потрібним інвентарем, приладами та обладнанням, необхідними для надання медичної допомоги. Що стосується ремонту, то поточні роботи ми проводимо самостійно. Фарбуємо стіни, клеємо шпалери, укладаємо лінолеум. Звісно, більш серйозний ремонт власними силами ми не подужаємо, – зазначив Володимир Сабада.

Загальна площа приміщень інтернату складає понад 2054 квадратні метри. І вже протягом багатьох років у закладі проблема № 1 – застаріла котельня. Проте вже до старту нового опалювального сезону на території інтернату має з’явитися сучасна модульна котельня на два котли (газовий та твердопаливний), коефіцієнт корисної дії якої складатиме 94 %.

– Наразі проєкт проходить експертизу. Після її позитивного висновку замовник оголосить тендер на будівництво. У будь-якому разі котельня до початку опалювального сезону має бути побудована. Це сучасна модульна котельня з італійським обладнанням, яка збирається на заводі, на місці її тільки встановлюють. На території інтернату 13 будівель, усі вони опалюватимуться за рахунок нової котельні, – розповів керівник проектної організації «Трест Укргазкомунбуд» Джавад Ахмедов.

Ціна питання будівництва сучасної котельні – 7,8 мільйона гривень. Ці гроші були виділені з обласного бюджету.

Допомогла область також і в реконструкції котельні в селищі Куп’янськ-Вузловий (це одна з двох котелень, що опалює все селище: житловий масив та соціальну сферу). Для проведення ремонтних робіт з обласного бюджету було виділено понад 13 мільйонів гривень, з них 2,8 мільйона гривень – цьогоріч.

Артур Товмасян у Куп'янській громаді

20 липня очільник облради проінспектував хід виконаних робіт. Наразі роботи тут уже на завершальному етапі. За словами заступника Куп’янського міського голови Андрія Козуба, реконструкція котельні була розпочата в минулому році (провели пусконалагоджувальні роботи і запустили два котли), зараз тривають роботи з ремонту зовнішньої частини фасаду. Він запевнив, що котельне обладнання можна включати хоч сьогодні. Куп’янський міський голова Геннадій Мацегора сподівається, що опалювальний сезон пройде без зривів.

– Ми поставили чотири нові котли, які опалюють усю бюджетну сферу. Гроші з обласного бюджету були вчасно освоєні, маємо підстави вважати, що початок опалювального сезону буде без зривів, – зазначив очільник Куп’янської громади. – Місцеві бюджети, особливо міст обласного значення, на жаль, не витягують навантаження. А за допомоги обласної ради ми можемо вирішувати важливі питання. І через участь у конкурсі мініпроєктів. І у питаннях ремонту доріг, підтримки освіти, охорони здоров’я. Проблемні питання ми також можемо озвучити в рамках Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. За допомоги Артура Едмаровича зрушити з мертвої точки. Ми отримали запевнення у підтримці реалізації освітянських реформ. Побачили допомогу в ремонті доріг.

– Депутатський корпус у рамках своєї компетенції завжди готовий підтримати всі проєкти, спрямовані на розвиток комунальної інфраструктури, адже від цього залежить комфорт і безпека людей, – запевнив голова Харківської облради Артур Товмасян.

Читайте також: У Коломаці посеред озера встановили клумбу, яка очищує воду

Медична сфера району

Не тільки питання ЖКГ під час свого візиту на Куп’янщину вивчав голова Харківської облради. Артур Товмасян також ознайомився з медичною сферою. Головним медзакладом не тільки Куп’янської громади, а й всього району є Куп’янське територіальне медичне об’єднання. Це один з опорних медзакладів області, де забезпечується цілодобова медична допомога за хірургічним, травматологічним, терапевтичним, акушерсько-гінекологічним, неврологічним, інфекційним та педіатричним профілями. До складу Куп’янського ТМО входять три відокремлені підрозділи: Куп’янська центральна міська лікарня, Куп’янська міська лікарня та Куп’янська міська залізнична поліклініка.

Самоврядовець відвідав Куп’янську міську лікарню, яка розташована в Ківшарівці. Саме тут лікуються хворі на ковід жителі. Зараз у стаціонарному корпусі розміщено 211 ліжок, 45 точок централізованого кисневого забезпечення, інші – обладнані концентраторами.

Як повідомив заступник директора ТМО з медичної частини Юрій Чепурко, у пік захворюваності на лікуванні в КМЛ перебувало до 300 хворих. Усі були забезпечені киснем. Наразі в районі спостерігається спад захворюваності, у стаціонарі лікуються 17 осіб. Проте медики не гають часу і готуються до нової ймовірної хвилі. Незабаром у лікарні почнуть установлювати дев’ятикубову кисневу діжку, яку медзаклад орендуватиме в автогенного заводу. Завдяки цьому лікарня отримає до 100 кисневих точок з потоковим киснем. Дев’ятикубової ємності вистачатиме на 48 годин при завантаженні всіх 100 кисневих точок.

– Усі лікарні, котрі надавали допомогу хворим на COVID-19, мають бути готовими до нової хвилі, можливість якої, на жаль, виключати не можна. Харківська обласна рада тримає на контролі забезпечення лікарень усім необхідним. Працюємо для того, щоб матеріально-технічна база медичних закладів регіону – від сільських амбулаторій до великих лікарень – відповідала сучасним вимогам та викликам, – наголосив Артур Товмасян.

Також завітав голова облради й до Куп’янського медичного фахового коледжу ім. Марії Шкарлетової (заклад перебуває у підпорядкуванні Харківської обласної ради). Тут навчається понад 330 студентів, серед яких діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей, діти учасників АТО, переселенці, особи, які мають інвалідність. Також у розпорядженні коледжу гуртожиток на 150 місць.

Товмасян у Куп'янську

Одне з гострих питань медколеджу – застарілість симуляторів. Це тренажери, на яких майбутні медики відпрацьовують свої практичні навички (проведення серцево-легеневої реанімації дорослим та дітям, гінекологічний огляд тощо). Також навчальний заклад потребує заміни меблів в аудиторіях, доповнення мультимедійного оснащення, оновлення комп’ютерного обладнання та осучаснення актової зали тощо.

– Дізнався про потребу коледжу в придбанні необхідного обладнання для організації якісного навчального процесу, щоб студенти відпрацьовували практичні навички. Для цього необхідні кошти в сумі 200 тисяч гривень. Сподіваюся, що депутати обласної ради розглянуть можливість надання відповідного фінансування й підтримають виділення коштів для наших комунальних закладів, – сказав Артур Товмасян.

Крім цього, голова обласної ради оглянув гуртожиток медичного коледжу та запевнив, що сприятиме й у вирішенні питання придбання плит для приготування їжі.

Усе зроблено з любов’ю

Приємно вразила Артура Товмасяна своєю ініціативністю та обсягом впроваджених проєктів Петропавлівська сільська громада. Самоврядовець ознайомився з ходом благоустрою «Парку закоханих», ремонтом Петропавлівської загальноосвітньої школи та місцевого Будинку культури.

Очільниця громади Ольга Козирєва зазначила, що більшість втілених змін вони реалізовували завдяки власним силам. ТГ об’єднала 16 населених пунктів – це близько п’яти тисяч населення. Штат сільради складає 18 осіб.

– Будівництво парку або ремонт даху – і в нас кожен співробітник сільради та комунальних установ перевдягається у спецівку і працює. І не важливо хто ти – заступник голови, староста чи директор школи. Ми багато чого в громаді зробили своїми руками, з великою любов’ю. Це нам допомогло зекономити чимало коштів, – поділилася секретами успіху петропавлівців Ольга Козирєва.

Також вона відзначила допомогу місцевих фермерів та участь громади в різноманітних проєктах. Зокрема, і в обласному конкурсі мініпроєктів «Разом в майбутнє», який реалізується за підтримки обласної ради. Завдяки перемозі в цьому конкурсі у Петропавлівській опорній школі оновилося обладнання харчоблока та відновлений тир.

Артур Товмасян у Петропавлівській громаді

Наразі петропавлівці ремонтують свій спортивний комплекс та музей села, а в планах громади – відкрити сучасну медичну амбулаторію.

– Петропавлівська громада – добрий приклад відповідального ставлення та комплексного підходу до розв’язання нагальних проблем розвитку інфраструктури. Харківська обласна рада завжди відкрита до співпраці та надає можливості для реалізації соціальних ініціатив шляхом участі в наших обласних конкурсах. Проблеми, які турбують громаду, триматиму на особистому контролі, – запевнив Артур Товмасян.

Автор: Мирослава Кольцова